Кюстендилци изкачиха Каймакчалан, видяха окопите от началото на миналия век

Група запалени любители на планината заедно с водачите Роко и Катица от Крива Паланка изкачиха връх Каймакчалан /2521 м/, който е най-високият на гръцко-македонската граница. 

Върхът е мястото на една от най-драматичните и трагични битки в българската история през Първата световна война. Битката за Каймакчалан започва на 12 септември 1916 г. и според някои историци се води на най-голяма надморска височина в цялата европейска военна история. Около 8500 български войници пазят върха. Към края на септември 1916 г. едва няколкостотин от тях са оцелели.

„От ски центъра в подножието на планината Нидже с цветя и знамена групата туристи потегли към върха, от който се вижда Островското езеро. Някъде се виждат шрапнели. Все още се намират гилзи от снаряди. По тревистото било добре личат окопите от войната, тук-там все още опасани с бодлива тел. Най-впечатляващи са укритията за войниците – по няколко вдигнати камъка, които е трябвало да ги предпазят и от студа, и от ветровете, и от снарядите. Виждат се два метални кръста – вероятно на офицери, загинали в първите дни на сражението. В следващите дни жертвите са толкова много, че не е имало кой да ги погребва.

След края на битката всички войници и от двете страни са положени в общ гроб. По-късно сърбите полагат черепите на войниците в обща костница на стотина метра от върха, разказаха туристите от дружеството.

След като пренощували под Каймкачалан, на сутринта групата запалила по свещичка в параклиса над хотела и се отправила към „Градините на рая“. Лечебните води от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади. Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина – с температура 37 градуса, истински феномен на природата, обясниха кюстендилските туристи.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *