Кюстендилци изпревариха Бялото братство на Седемте рилски езера

Група туристи от ТД „Осогово” – Кюстендил се отправиха към поредната си разходка. Неуморими планинарите тръгнаха към Седемте рилски езера, Езерния връх, по долината на Кабулска река, водопада Скакавица, останаха на празника на хижа „Скакавица”, продължиха прехода до хижа „Ловна” и покрай долината на река Джерман акостираха в хижа „Пионерска”.

„Много са местата, които те предизвикват със своята магичност. Много пъти сме били на Седемте рилски езера, но това не ни пречи да се връщаме отново и отново. Там всеки открива своето специално лично чувство пред красотата на Рилските езера”, споделя секретарят на дружеството Силвия Михова.

„Разбира се, че всяко от езерата си има своя чар, но Окото ни омагьоса най-много с уникалния си цвят, който няма как да се предаде със снимка. И Бъбрека, чиято фина ограда от камъни подчертава правилната му форма. Сълзата е най-малкото езеро – около 7 декара. Окото пък е най-дълбокото – 37,5 м. Рибното езеро е най-плиткото – едва 2,5 метра”, обяснява Емилия, която за първи път стига дотам.

„Този път с нас се качиха и много ученици. Те само от интернет бяха добили впечатления от Седемте рилски езера. Сега се амбицирали и се записаха, но въпреки тежкия преход тийнейджърите не се умориха”, казва още Силвия Михова.

За прехода си кюстендилци се доверили на уменията на спасители от ПСС – Дупница. „Те ни бяха подготвили изненада. Малко след Бъбрека свихме леко вляво от пътеката. Целта ни беше по Кабулска река да се спуснем по стръмния улей към Скакавишкия водопад. Идеята беше чудесна. Видяхме мястото, откъдето пада водата. През него се излива река Скакавица, която събира водите си както от едноименното езеро, което е разположено на терасата отгоре, така и от вливащата се в нея Кабулска река, която идва от източните склонове на връх Кабул и северните на Отовица. Скакавишкият водопад /70 м/ е един от най-големите в България и най-високо разположеният в Рила планина – на 1750 м.н.в. Всичките ни усилия си заслужаваха, защото бяхме обградени с красиви и безкрайни пейзажи”, коментира и Валери Георгиев.

Кюстендилци дори не разбрали, че денивелацията е 800 метра. Тези, които разбират, си набрали гъби, по поляните имало ягоди и боровинки

По покана на дупнишкото дружество „Рилски езера“ кюстендилци се включиха в празника на хижа „Скакавица” – най-старата в България. След купона на следващия ден по идея на домакините туристите направили и преход до хижа „Ловна”, минали покрай долината на река Джерман до хижа „Пионерска”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *