Кюстендилци не се затрудниха от машините, категорични са, че пробното гласуване им е помогнало

Монотонно и без драми премина изборният ден в община Кюстендил за вота за народни представители. Десетки кюстендилци излязоха още сутринта в лесопарк Хисарлъка на джокинг, други пък напълниха кафенетата. Рано сутринта се наложи РИК да подменени някои членове в секционните избирателни комисии, които не се се явиха, но това се случва почти на всеки вот, коментираха от Районната избирателна комисия. Кюстендилци не се затрудниха от машинното гласуване.

„Става бързо и удобно. Не се образуват опашки. Още повече че аз ходих и на пробно гласуване”, каза 34-годишна жена.

Устройствата преодоляха без проблем дори и хората от третата възраст. Много от упражнилите правото си на вот бяха категорични, че за ситуацията много е помогнало и пробното гласуване, тествано през седмицата. Десетки се възползваха от тази възможност и отидоха до машината в информационния център в централната градска част. В село Шишковци  например още преди 7 години в местния пенсионерски клуб правиха демонстрация как работи устройството. Хората  там също не се притесняваха да гласуват с машина на извънредните избори.

Най-възрастните жители на територията на община Кюстендил са родени 1920 г., на 101 години, те са жени.

Общият брой на гласоподавателите за община Кюстендил е 67 017. Има известно увеличение в сравнение с вота на 4 април, това се дължи на добавените по настоящ адрес, на придобили двойно българско гражданство, върнали се от чужбина и др. Секционните избирателни комисии в община Кюстендил са 113. В общината има изградена една подвижна секция за хора в неравностойно положение и с увреждания. 

„В село Нови чифлик най-възрастният жител е 90-годишната Малинка Евтимова Станкова, която може да бъде видяна да продава на зеленчуковия пазар в Кюстендил”, каза кметският наместник на селото Гюла Малчова. Там право на глас общо имат 146 човека.

В село Николичевци, община Кюстендил, най-възрастният жител на населеното място с право на глас е 96-годишната Василка Иванова Якимова. Съвсем наскоро тя получи специална награда от фолклорния фестивал „Пауталия-2021“ в направление индивидуален фолклор.
В селото по постоянен адрес броят на гласоподавателите е 321, за вота има 30 човека регистрирани по настоящ адрес, което означава, че лицата с право на глас достигат 350.

131 341 души в област Кюстендил имаха право да гласуват на изборите вчера. Правото на вот можеше  да се упражни в 288 секции на територията на областта. Броят на членовете на секционните комисии е 2249.

Определени бяха и 5 подвижни избирателни секции за гласуване на хора със специални потребности  на територията на област Кюстендил.

Около 400 служители на МВР от ОДМВР  и РДПБЗН – Кюстендил, ГДГП и дирекция „Жандармерия“ осигуряваха опазването на обществения ред, охраната на изборните помещения и изборната администрация, ескортирането на изборните книжа и машини до приключването на изборите за Народно събрание и предаването на изборните материали.

Кандидатите за народни представители, регистрирани за участие в изборите в Районната избирателна комисия в Кюстендил, са 117, или с 15 по-малко от изборите на 4 април, съобщи председателят на комисията Тодорка Илиева. Те се борят за 4 мандата. Общо регистрираните партии и коалиции в РИК са 22.

Община Кюстендил закупи и осигури необходимите предпазни защитни средства за комисиите и материали за дезинфекция на изборните помещения.

Всяка от комисиите в община Кюстендил получи по 70 маски, както и другите необходими за спазване на протиовепидемичните мерки неща.

„За повърхности, антибактериални сапуни и др. за почистването е направен график“, каза Мирослав Миланов, шеф на орготдела при общината.

Как гласуваха първите мъже на Кюстендил

Областният управител на Кюстендил Александър Пандурски упражни правото си на вот в секция, която се намира във Второ ОУ „Даскал Димитри“. „Гласувах за бъдещето на България. Да бъде светло, да бъдем заедно и да можем да постигнем това, което желаем. Тук да бъдат нашите деца, тук да бъдат нашите внуци. Да се развиват съвсем нормално в България, като  една нормална страна“, заяви след гласуването областният управител.


Петър Паунов – кмет на община Кюстендил

По думите му изборният процес е бил нормален, без проблеми с машините. „Имаше дребни случаи, като някой, който не иска да си сложи например отрязъка от бюлетината един вид в кутия, но нищо особено”, каза Пандурски. Той обясни, че причината да липсва секция за карантирани лица е липсата на заявления. „За да се открие такава, са необходими 10 подадени заявления”, уточни областният управител.На комисиите бяха осигурени предпазни маски и дезинфектанти

Кметът на Кюстендил Петър Паунов упражни правото си на вот в същата секция с разлика от 30 минути. „Гласувах за една спокойна, единна и мирна България, изпълнена с вяра в християнските добродетели и традиционните семейни ценности. Гласувах за един спокоен и успешен Кюстендил – университетският град на модерните технологични паркове, земеделието с новите иновативни стопанства и все така поредни успешни кампании, както беше сегашната черешова кампания“, каза той „За развития ни туризъм и, разбира се, за бъдещето, изпълнено с млади хора. Усмихнат град – това е целта да бъдем, и се надявам денят да бъде успешен на всички!”, допълни  градоначалникът.


Секции4-Нямаше  струпвания заради машините
 

Кюстендил нашумя в публичното пространство със сагата около 15 000 македонци с двойно гражданство. Те обаче са прочетен вестник или претоплена манджа в областния град, тъй като ги има поне от десетилетия, или след като страната ни влезе в ЕС. Съседите поискаха и българско гражданство, за да странстват по Стария континент безпрепятствено. Затова обаче трябва да имат и адреси в България. Преди години тарифата да си дадеш адреса на македонец бе 100 лева.

Техните имена се разпознават лесно в изборните списъци, тъй като са само две. В списъците ги имаше и сега, и то в големите секции, разположени в учебните заведения. Те обаче така и не стигнаха до урните, коментираха членове на СИК. Според справката на Районната избирателна комисия на предните избори са гласували 450 човека

Малко преди изборите бе постановен и отказ от наблюдаващия прокурор Сеслав Помпулски за образуване на досъдебно производство за привличане и осигуряване на около 15 000 граждани на Северна Македония да гласуват в България.

Проверката беше извършена след изявления на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че бивш вътрешен министър, бивш областен управител и бивш полицейски шеф в Кюстендил са имали среща с македонски гражданин, за да уговорят за гласуване хора от Северна Македония с двойно гражданство на 11 юли.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *