Кюстендилци подготвиха нивите за сеитба на картофи, от години разчитат на семе от Самоков, за да са здрави, пръскат още при оранта, покриха и лехите за зеленчуковия разсад

Земеделски производители в Кюстендил започнаха подготовката на площите за засаждане на картофи – една от най-широко застъпените в региона култури.
“Всяка година аз си купувам семето за картофи от Самоков. Плащам по 60 ст. за килограм, иначе го продават по 80 ст. Пътувам специално дотам, дори взимам и за приятели, и те минават покрай мен на по-евтиния вариант. Изгодно е, а и картофите са хубави. С човека в Самоков сме много близки. Купувам обикновено по 150 килограма и давам 90 лева. Цялото семейство много обичаме картофи. Аз съм вече пенсионер и зеленчуковата градина си я отглеждаме за домашни нужди. Не продавам, въпреки че на имота ни в село Слокощица се раждат много. От миналогодишната реколта продължаваме да си готвим и сега”, коментира кюстендилецът Владимир Боянов.
До дни той ще си направи и организация, за да се изоре и фрезова мястото. “Да засадиш картофи не е трудно, сега всичко е механизирано. Просто само минаваш и пускаш картофите. Аз си имам приятел от село Пиперков чифлик, като му се обадя, идва с тракторчето и нивата е готова. Не си спомням колко пари ми взимаше, но това не е проблем. След като се пенсионирах, и ден не минава, без да отида до Слокощица. Това ми е някакъв вид терапия. Имам си и овощна градина. За съжаление обаче студът за втора поредна година ми унищожи кайсиите. Едва ли ще откъсна плод. При прасковите ситуацията е малко по-различна, надявам се на някоя и друга. Миналата година на едно друго място засадих няколко фиданки с череши. Ама хората лоши, пускаха си козите и те ги изядоха, нищо не остана. На няколко пъти им правих забележки, но не можеш да се разбереш с тях. А казват, че младите не разбирали от дума”, възмущава се пенсионерът. “При засаждането на картофите ще разчитам на семейството, пет човека се справяме перфектно с нивата, всичко става за един ден”, допълва Боянов, който за оран и фрезоване е приготвил 100 лева.
“Действително сега е моментът за засаждането на картофите, при което обаче трябва да бъдат третирани, за да бъдат предпазени от различни вредители и болести”, уточнява и земеделският производител Даниел Постолов.
Преди години той създаде овощна градина в наследствения си имот в село Еремия, община Невестино. Започнал с малко площи първоначално, постепенно разширява обработваемата земя, като наема и общински земи. Наемите не са скъпи, а сроковете за ползване са петгодишни, с възможност за продължаване. Има черешова градина, като се надява тази година реколтата да е по-добра.
“По принцип, когато започнеш с овощна градина, е хубаво да избереш благоприятно място, желателно е да е на по-високо, за да няма аномалии. Всяка година има слани и мраз, но реколта винаги е имало – уточни Постолов. – Вече фрезовахме и си направихме лехи за разсад за зеленчуковата градина – коментира още той. – Разчитам на собствен разсад, тъй като от семето на пазара невинаги ми се получава. Така хем ще си произведа аз, хем ще ми излезе в пъти по-евтино. Ще спестя поне 50-60 лева”, добави още Даниел Постолов.
Единственото, което той пласира на пазара, са черешите, зеленчуците са за семейството му. При брането, отново за да не влиза в разход, разчита на близките си. Така спестява от надницата, която миналата година била 40 ст. за килограм. “Надявам се тази година ситуацията да е по-различна, миналата година загубите бяха големи, но това е земеделието, ден година храни”, споделя той.
“Против гъбната болест е необходимо пръскането на редовете с картофи да бъде още преди сеитбата. За целта може да се използва препаратът “Куадрис”. Той се използва по 250 грама на декар”, коментират специалисти по растителна защита. Вредител, срещу който трябва да се пръскат картофите, е теленият червей. Препаратите за третиране са “Пиринекс” и “Видейт”, които се използват по време на сеитбата.
“Картофите трябва да бъдат пръскани и срещу едногодишни и широколистни плевели. Това може да стане със “Стомп” и “Зенкор”, като обаче почвата трябва да бъде влажна за по-добър ефект. При вторично заплевеляване земеделските производители могат да използват и препарата “Тарга супер”, добавят експертите.
През миналата година в Кюстендилско бе отчетен среден добив от картофи 1500 килограма от декар.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *