Топ теми

Кюстендилци посрещнаха Нова година в Истанбул с българския химн, броиха по 400 лева за три нощувки и празнична вечеря

Големи групи кюстендилци посрещнаха Нова година в Истанбул, Турция, като броиха според различните оферти на туроператорските фирми от 300 до 400 лева с включени три нощувки, със закуска и новогодишната вечеря. „Решихме го може би точно две седмици преди празниците. Пътувахме в събота от София,  като там се оказа, че точно 20 автобуса на агенцията организатор тръгват за Истанбул. Всичко беше изрядно, но малко преди Хасково спукахме гума. Шофьорът обаче много умело си кара сигурно още 20-30 минути, докато пристигне нов автобус на превозвача. Просто слязохме от единия и се качихме на другия. Самият шофьор пък премести багажите на всички 45 човека, които пътувахме”, разказва 42-годишната кюстендилка Невяна  Ценкова.

Семейството избрало да посрещне Нова година в хотела, където отседнали. „Бях ходила на Босфора с корабче през април, беше много ветровито и затова сега предпочетох да празнуваме в ресторанта. Не съжаляваме. В голямата зала ни бяха събрали сигурно 1000 човека. Доволна останах, тъй като масите не бяха наредени сватбарската по дължина. Бяха ни разпределили по 10 човека. Пред всички имаше по една маска и празнична шапчица, а диджеят малко преди 12 часа призова всички да си ги сложим.  Единствената ми забележка беше, че в полунощ нямаше празнична заря или поне фойерверки да бяха пуснали. Така щеше са е още по-емоционално. Самият диджей започна да отброява секундите до настъпването на Новата година и след това прозвуча „Мила, родино, ти си земен рай”, при което всички станаха на крака. Оказа се, че сред празнуващите бил и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, но в навалицата така и не разбрах кой е човекът. Просто дисководещият го спомена от микрофона”,  коментира  кюстендилката, която по професия е медицинска сестра.

Галавечерята в новогодишната нощ, включена в цялостния пакет, струвала 140 лева, а консумацията на алкохол и безалкохолни напитки била неограничена. „Много от сервитьорите обаче не знаеха английски, разбира се, идваха, когато ги повикаме, но не ти оставят шишето с напитката, а ти донасят чаша примерно с бира, чаша с кока-кола или фанта. Виното пък той го наливаше от бутилката и после отиваше по другите маси. Иначе самото меню беше четиристепенно, но не беше чак толкова гурме, както си го могат турците. Може би и заради голямото струпване на хора.  Изненадах се, че например предястието ни беше квадрат баница с някакъв пълнеж, а основното беше пилешко. Възрастна жена от Пловдив се надяваше да има агнешко, тъй като сме в Турция, а пък и тя не яла пилешко. Оказа се обаче, че от туристическата фирма нямали вариант за друго меню”, разказва жената.

Кюстендилци  посрещнали Нова година един час преди близките си в родината, тъй като такава е часовата разлика. „Времето беше много ветровито и дъждовно. Даже гидът ни обясняваше, че било нетипично за Истанбул, но това не ни развали програмата. Навсякъде хотелите бяха с пет звезди, а пакетът ни включваше посещение на фитнес център, басейн, сауна, безплатен  wi-fi  и три пъти безплатен транспорт с бусче до мол Истанбул”, разказа Мариян Неков, друг кюстендилец, празнувал в Турция.

„Турците обаче умеят да печелят от всичко пари. Например в басейна на хотела не ни допуснаха да влезем, без да си купим гумени шапки за плуване, а те струваха 30 лири, или български пари 9 лева. Направо се оказаха златни”, казва мъжът, който работи в държавната администрация.

Такситата също возели на различна цена. „Ако се откажеш да се върнеш с безплатното бусче на хотела, такситата на всички от групата бяха излезли различно. За разстояние по-малко от 10 км  се плащаше от 40 до 130 лири. Просто зависи как си го спазариш. Ама и те шофьорите са опасни хитреци. Започват от това, че кафето струва толкова, газ, бензин, празнична тарифа, алтернативен маршрут и какви ли не доводи изтъкват. Ние общо петима българи успяхме да се спазарим на 100 лири, или 30 лева”, споделя Мариян Неков.

Екскурзиите обаче до различните забележителности в Истанбул, като например двореца Долмабахче, небостъргача Сапфир, желязната черква, нощната обиколка из града, пътуване с кораб по Босфора се плащали допълнително.  „Добре че си предплатихме към пакета, преди да тръгнем. Дадохме по 40 лева на човек с посещение на мол с пеещите фонтани. Иначе, ако решиш, като пристигнеш да си избереш, излиза с 20 лева по-скъпо”, добавя Мариян.

Семейството му се прибрало на 1 януари вечерта. „На Капъкуле имаше два реда автобуси, наложи се да изчакаме 1-2 часа, но не беше драматично, бързо се минаваше. Така беше и на Капитан Андреево”, казва мъжът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *