Топ теми

Кюстендилци се ориентираха към виното домашно производство, пунктовете за търговия с грозде никнат като гъби – станаха над 20

Над 20 пункта за продажба на грозде в Кюстендил преброи стопанин, решил и тази година да заложи на домашното вино. „Навсякъде са прекупвачи, ама аз направо се замаях. То пунктовете за търговия с грозде са повече от тези, на които през лятото изкупуваха черешите. Основно гроздето се доставя от Крумовград и Мелник. Цената е същата като миналогодишната – 1-1,10 лева, като тук е включена и обработката. Направо ти го слагат в едни малки бидончета, ти се прибираш вкъщи, изсипваш го в големия бидон и им връщаш инвентара. Аз лично си купих 240 килограма, толкова е вместимостта на съда. Обикновено избирам три сорта и затова, без да скромнича, виното ми е добро”, коментира 70-годишният кюстендилец.  

„И като обикалях по пунктовете, ами постоянно си имаше клиенти, явно кюстендилци се ориентират към виното домашно производство. Ама нали и французите са казали, че 1 чаша вино, и то червено, засилва имунитета”, добавя пенисонерът.

Той обаче в земеделската си градина има и грозде за лична консумация. „Ще го берем в края на октомври, но реколтата не е добра. Градът  като цяло не е лозарски район, но въпреки това през тази година добивът от грозде е много слаб, особено червеното. Честите валежи, които паднаха през юли и август, предизвикаха развитие на маната и това неминуемо се отрази на реколтата. Почти всичко е съсипано“, добавя кюстендилецът. Да слага вино той наследил от баща си. Навремето в Кюстендил имало много насаждения с грозде, които обаче били компроментирани.

Според изчисленията на агроспециалистите през тази година реколтата от грозде е около 250-300 кг от декар. „Ние имахме едно лозе от около 200 декара в село Берсин. Собственикът обаче го изостави и там положението не е цветущо. Дори като ходим по селата, имаме наблюдения по дворове, положението навсякъде е еднакво в областта. Лозите се обезлистиха по никое време, маната унищожи зърната и това доведе до липсата на грозде и изключително слабата реколта“,  споделя заместник-директорът на Института по земеделие доц. д-р Димитър Сотиров.

„В Кюстендил най-застъпените сортове грозде, които се отглеждат, са „Каберне Совиньон“, „Отонел“ и старият „Отело“, които са студоустойчиви. Тук зимите са много студени, именно затова лозарите предпочитат тези сортове“, казва още доц. Сотиров.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *