
Необходими продукти:
за кюфтетата:
500 г кайма смес (60/40 в полза на телешкото)
50 г бисерен ориз
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
1 щипка чубрица
черен пипер на вкус
брашно за овалване
за соса:
500 г картофи
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 стрък селари
2 моркова
2 печени чушки
200 г домати от консерва (белени)
1,2 л телешки бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
50 мл олио
2 с. л. червен пипер
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 ч. л. розов пипер
1 с. л. захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1

Лукът и магданозът се нарязват наситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, с потопени във вода пръсти и се овалват в брашното.
Лукът и магданозът се нарязват наситно. Оризът се измива. В купа се смесват каймата и всички продукти за кюфтетата, без брашното. След това се оформят кюфтета, с потопени във вода пръсти и се овалват в брашното.
2

Телешкият бульон се кипва. Слагат се дръжките от магданоза (завързани с конец, за да се извадят по-лесно), розовият пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Добавят се почистените и нарязани на кубчета моркови и картофи. Пускат се и кюфтетата.
3

Лукът, чесънът, селърито и чушките се нарязват наситно. В тиган се загрява олиото и в него се запържват зеленчуците.
4

Когато омекнат, се добавят брашното и червеният пипер, запържва се закратко. Слага се доматеният концентрат. Наливат се пасираните домати от консерва и малко от бульона, за да се размие брашното. Магданозът и дафиновите листа се изваждат.
5

Разбърква се и след като кипне тази смес се изсипва към кюфтетата. Оставя се да къкри до готовност. Накрая се слага захарта.
6

Ястието се сервира със ситно нарязан магданоз.