К. Дурчов напусна лидерския пост на БСП – Банско

Лидерът на БСП – Банско Костадин Дурчов се оттегли от председателското място на структурата на столетницата в Банско. Оставката му е гласувана на партийна конференция миналата сряда, а за мястото му временно е избран заместник-председателят на общинската организация и настоящ общински съветник Благой Милев от Добринище. Той ще остане начело на структурата в курорта до насрочената за 14 март партийна конференция, когато ще бъде избрано ново ръководство. 

„Изтича ми мандатът и реших да се оттегля, за да няма съмнения, че се правят манипулации. Мотивите ми са чисто лични и нямам намерение да се кандидатирам отново въпреки спекулациите по мой адрес в тази посока”, каза Костадин Дурчов. Той поясни, че вътрешната опозиция непрекъснато пуска жалби до общопартийната контролна комисия, но бе категоричен, че не е запознат от какво естество са те.

„Вътрешната ни опозиция явно е недоволна и негодува, вместо да се радват, че се оттеглям. Непрекъснато пускат жалби директно до общопартийната контролна комисия в София, а последните са подадени, след като депозирах молбата си до общинската комисия”, каза още Дурчов. 

Според него сигналите са депозирани от бившия младежки лидер Мартин Бориков, който е бил с амбиции да стане заместник-кмет на община Банско, но не е подкрепен от общинския съвет на БСП. Той вече не е и председател на младежката структура, самата младежка организация също не съществува.

„Всичко тръгна оттам, че Общинският съвет не подкрепи М. Бориков за заместник-кмет, а подкрепи настоящия К. Атанасов. М. Бориков не успя да си проведе и отчетно-изборното събрание  поради липса на кворум, нямаше и необходимите документи, тъй като две години не беше провеждал събрания на младежите и съгласно устава няма право да продължи. Реално младежка структура в Банско няма. След като мине отчетно-изборният цикъл, ще има ново учредяване на младежка структура”, поясни К. Дурчов.

Той бе начело на столетницата в курорта два мандата. Преди началото на втория му мандат през 2016 година вътрешната опозиция не подкрепяше кандидатурата на Дурчов и се опита да бойкотира избора, като при провеждане на отчетно-изборната конференция около 20 души се събраха пред залата и издигнаха лозунги.  

Тогава бойкотиращите обявиха, че не признават конференцията за легитимна и че ще настояват пред „Позитано” за свикване на общо събрание за избор на ръководство. Това така и не стана, но явно вътрешнопартийните интриги са продължили през целия втори мандат на Дурчов.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *