К. Нинова смаза Н. Добрев в Пиринско с резултат 2009 на 539 гласа

Корнелия Нинова е безапелационният избор за лидер на социалистите в Пиринско.

Това показват данните от проведения в събота за пръв път пряк вот за национален председател на БСП.

В Благоевградска област единствената общинска организация, в която Добрев има преднина пред Корнелия Нинова, това е петричката – там за досегашната председателка  са гласували 134 души, а за Добрев – 186. В Петричка община бяха открити 11 от общо 44-те секции, в които в събота бе проведено гласуването в  областта, но там бе отчетена и най-ниската избирателна активност в Благоевградско – едва 53%.

В останалите 13 общини всички са дали предимство на К. Нинова, а втори след нея остана гоцеделчевецът Кирил Добрев, който се бори със зъби и нокти за поста. Припомняме, че на бюлетината имаше още 2 имена – на депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, но на практика те се оттеглиха от надпреварата дни преди вота, призовавайки избирателите си да не ходят до урните, поради което битката остана двубой.

В Банско резултатите между двамата опоненти бяха най-близки. При избирателна активност от 57,18% К. Нинова получи тук 118 гласа, а Добрев – 70. Въпреки призива за неучастие името на В. Жаблянов бе преброено на 2 бюлетини, а на Кр. Янков – на една.

На другия полюс остана община Белица, където Добрев буквално бе пометен – срещу неговите 4 гласа К. Нинова регистрира 114 гласа, а 4 от  бюлетините бяха отчетени като невалидни. Тук до урните отидоха 95 % от имащите право на глас.

В Благоевград също ножицата се разтвори широко между двамата претенденти за председателския пост – за Корнелия Нинова гласуваха 293 социалисти, а Кирил Добрев получи подкрепата едва на 36.

Размазващи бяха изборите за Кирил Добрев и в най-голямата соцорганизация в областта – гоцеделчевската, където членове са били и дядо му Кирил, и баща му Николай Добрев. В община Гоце Делчев за Корнелия Нинова гласа си дадоха 482- ма, докато Кирил Добрев бе подкрепен от 5 пъти по-малко другари – едва 88.

В община Кресна, управлявана от червения кмет Николай Георгиев, при регистрирани 101 членове на БСП гласуваха 96, от които 70 подкрепиха Нинова, а 26 – Кирил Добрев.

В Разлог двубоят Нинова-Добрев завърши 143 на 8, а в Сатовча старата-нова председателка получи подкрепата на 96% от гласувалите.

В община Сандански  за Корнелия Нинова гласа си дадоха 79 социалисти, а за Кирил Добрев – 70. В Симитли, където са регистрирани  89 членове на БСП,  гласуваха 83-ма, от които 66 посочиха в бюлетината името на Нинова и само 17 – на Добрев.

В отсъствието на председателя си Янка Топалова, която навръх 9 септември стана за втори път майка, в Гърмен социалистите организираха вътрешнопартийните избори без проблем и там мачът Нинова-Добрев завърши 106 на 9. В Струмяни Нинова взе 24 гласа при 4 за опонента й, а в Хаджидимово от 215 гласували 202-ма дадоха вота си за нея, 12-за Добрев, а 1 бюлетина бе преброена за Янков.

В последната община – Якоруда, от 50 избиратели правото си на глас упражниха 42-ма, от тях 40 дадоха вота си за Нинова, а 2-ма – за Кирил Добрев.

Обобщените данни за проведения в събота вот сочат, че с право на глас в областта са били 3705 избиратели, от които са гласували 2605 души, или 70,29%, съобщи областният председател на БСП Валери Сарандев. Най-много членове соцпартията има в Гоце Делчев – 807, следвана от община Петрич – 613, и Благоевград – 514, а най-малко са в Якоруда – 50, и Струмяни – 34.

Най-висока е била изборната активност в община Кресна – 95,05%, следвана от Белица – 95% , Гоце Делчев и Симитли – по 73%, а най-ниска в Петрич – 53%, и Банско – 57%.

В цялата област Корнелия Нинова е получила 2009 гласа /77,12%/, втори е Добрев с 539 гласа /20,6%/, Янков има 17 бюлетини /0,85%/, а Жаблянов – 12 /0,46%/. Преброени са и 26 невалидни бюлетини.

Според В. Сарандев активността в Благоевградска област е била една от най-високите в страната, като се има предвид, че има общини, в които 10-15% от членската маса е в чужбина, а средно за страната бе отчетена активност от 67,1%.

Тъй като за да бъде признат изборът за действителен, до урните в събота трябваше да отидат 50% плюс 1 от членовете на БСП, Корнелия Нинова е първият избран от членската маса партиен  лидер в страната. По окончателни данни от „Позитано“ 20 тя е подкрепена от 81,5% от упражнилите право на глас. Общият брой на избирателите е бил 80 901 души, а в страната е имало общо 1140 избирателни секции.

Днес предстои и заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат обявени окончателните резултати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Членски внос най-бедната Белица събира ли?!

  Хиляда и сто души членове на БСП защо НЕ са гласували.

  Това мъртви души по избирателните списъци ли са, за да се изкара над 50% гласуване за легитимен вот?!

  Тези 120 човека членове на БСП в най-бедната община Белица – ПЛАЩАТ ли си членски внос?!

  Ако не внасяш членски внос, КАКЪВ ЧЛЕН СИ?! На какво?!

  Кой вярва на тези резултати?!

  Най-истински изглеждат тези в Петрич и Сандански.

  Баш македонците не мож излъга!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *