Топ теми

ЛАВИНА ОТ НОВОЗАРАЗЕНИ!7 отделения в МБАЛ – Благоевград вече са пълни с болни с Ковид, директорът д-р Митев: Ще приемаме, докато имаме сили…

Лавината от болни с коронивирус превзе благоевградската болница. Над 120 са хоспитализираните пациенти до вчера, след като и кардиологично и гастроентерологично отделение бяха трансформирани за пациенти с усложнения от Ковид. Така към момента в МБАЛ – Благоевград болни с Ковид се лекуват в 7 отделения – инфекциозно, вътрешно, УНГ, хирургично, кардиологично, гастроентерологично и интензивно.

„Ще приемаме, докато имаме сили. Другите болни ще бъдат насочени към болница ПУЛС”, заяви за „Струма“ болничният директор д-р Огнян Митев.

Коварното заболяване продължава да взема жертви, за едно денонощие са починали 6-има души. За двама благоевградчани битката за живот е приключила във вътрешно отделение, други са починали в реанимация. Не е изключено да бъдат разкрити Ковид легла и в други отделения, още повече че следващата седмица се очаква да бъде още по-тежка, тъй като дифузното разпространение на вируса е в пикова фаза.

В петък само в Клиничната лаборатория към МБАЛ – Благоевград са установени 127 положителни проби, отделно са тези в частните лаборотории. „Вече има бързи антигенни тестове, които стават за 15 минути и са в пълно съответствие с PCR теста, който се прави задължително при положителен резултат”, обясни завеждащата микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

Периодично се изследват лекарите, медицинските сестри и санитарите, които са на първа линия с болни от коронавирус. Последно са били направени тестове в общинската болница за белодробни заболявания „Св. Иван Рилски“, както и на общопрактикуващите лекари от медицинския комплекс „Симпатия“, които са показали, че няма заразени медици. Доста лекари и медицински сестри обаче изкараха заразата, след което се върнаха в отделенията, за да лекуват болните с коронавирус.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *