HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Лакът за нокти е по-опасен, отколкото си мислите! Ето какво се случва с тялото ви 10 часа след лакирането

Дори и най-съзнателните относно здравето си хора може да пропуснат да вземат предвид как лакът за нокти влияе на тялото им. Но наскоро проведено научно изследване откри, че много от най-популярните марки лак за нокти в Америка са много по-вредни, отколкото бихте предположили. Какво показва изследването  Учените наскоро изследваха за признаци на химически токсини 24 жени, участващи в изследването им. Те откриха доказателства за наличието на токсини в тялото на всяка една от тези жени. Кой е източникът на тези химикали? Лакът за нокти.

Резултатите показват, че 100% от участничките показали признаци за наличие на трифенил фосфат само 10 часа след нанасянето на лак. Този вид категоричен резултат е забележителен, а също така и тревожен.

В последващо изследване, същите учени изследват 10 различни лака за нокти за трифенил фосфат и откриват химикала в 8 от тях. При два от тези лакове за нокти с положителен резултат за наличието на химикала, той не бил посочен върху етикета. Това може да означава, че до 20% от лаковете за нокти, продавани в САЩ съдържат опасен химикал, който не е посочен като съставка.

Какво е трифенил фосфат?
Една от най-големите тревоги относно трифенил фосфата (или ТРНР ) е че той е известен с това, че разрушава ендокринната система на човека – системата, която контролира всички наши хормони. Главният изследовател, д-р Хедър Стейпълтън изрази притесненията си, казвайки „Има нарастващи доказателства, които показват че ТРНР може би засяга регулирането на хормоните, метаболизма, репродуктивността и развитието”. Това е особено вредно за малките момичета, които редовно използват лак за нокти, понеже здравословното хормонално развитие е изключително важна част от растежа им. Но, ТРНР представлява сериозен риск за здравето за всеки, който се излага на него.

Той е също така е известен с това, че е: Невротоксин (с последици за развитието) Ендокринен токсин (трови ендокринната система) Полов токсин (трови репродуктивната система) Дразнител на кожата и алерген Други заплахи за здравето съдържащи се в лаковете за нокти

Формалдехид
Формалдехидът е добре известен канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха (познат ви е силния мирис на лака за нокти, нали?) Излагането на този химикал може също така да доведе до симптоми като дразнене в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични заболявания са особено податливи на натравяне с формалдехид.

Толуен
Този химикал е известен с това, че спира развитието при децата (а учени откриха следи от него в кърма!) Освен това, той може да дразни кожата при излагане. Дибутил фталат . Някои марки лак за нокти заменят ТРНР с този фталат, но той не е по-полезен за здравето ви. Всъщност, той води до същите рискове за здравето като токсините, разстройващи хормоните и репродуктивната система.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *