Легендарният алпинист Симоне Моро: Мистерията е с палатката на Боян

Симоне Моро е един от най-известните алпинисти на планетата. 50-годишният италианец е първият катерач, който успява да покори четири 8-хилядници през зимата (Шиша Пангма, Макалу, Гашербрум II и Нанга Парбат). С негово съдействие в издирването на Боян се включи един от най-добрите пилоти на хеликоптер.

Самият Моро взема участие в най-високото спасяване на алпинист с летателна машина – през 2013-а на Лхотце. Легендата е пилот на хеликоптер, а освен това е известен със своята благотворителна дейност. С негови средства са построени болница и училище в Непал. Специално за „България Днес“ прочутият катерач сподели своето тълкуване за събитията, довели до изчезването на Боян Петров.

„Никога не губя надежда дори до последната секунда. За мен той е изчезнал, а не мъртъв. Но съм и реалист. Шансовете са много малки. Ако Боян е жив, това ще е чудо“, коментира Моро.

И все пак има нещо, което му е направило силно впечатление във връзка с изчезването на Петров:

„Най-странното нещо е информацията за неговата палатка, която е била намерена отворена със сняг вътре. Никой алпинист не я оставя по този начин, освен ако не отиде до тоалетната. Имало е подобни случаи, когато в този момент катерачи се хлъзгат и падат. В лагер 3 почти няма подобно място, където може това да се случи. Прегледах моите снимки оттам. Другият вариант да оставиш палатката отворена е, когато искаш бързо да избягаш и тръгваш надолу. Разбира се, може да има и развален цип. Това е голямата мистерия. Преди години Ули Щек ми разказа как на половин метър от него на Шиша Пангма двама негови приятели са били отнесени от лавина. Това също е теория. Ако е паднал някъде между лагер 2 и лагер 3, хеликоптерите щяха да са го видели.“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *