Легендарният борец Ал. Томов гост в Рилци за именния ден на Илия Пасков

Над 500 жители и гости на благоевградското село Рилци празнуваха Илинден с традиционен събор, който се  провежда от близо 30 години. Празникът, който съвпадна и с 20-годишнината от освещаването на местния храм „Св. Пророк Илия”, започна още отрано сутринта, когато Неврокопският митрополит Серафим и отец Петър Стефанов отслужиха литургия и благословиха миряните, събрали се в църквата.

Денят продължи с истинско зрелище по народни борби с награден фонд от 1000 лв., осигурени от спонсори. На стадиона сили мериха близо 50 ентусиасти, в това число и професионални борци от редица отбори в страната, както и 20 младежи от селото.

След зрелищни схватки и напрегнати двубои първото място заслужи благоевградчанинът Николай Димитров, състезавал се за “Армеец-ЦСКА” /София/, а негов подгласник стана Мартин Ваканин от Крупник, също професионален борец. Сред победителите бяха и Ангел Младенов и Стефан  Караджов от Рилци, които се раздадоха на тепиха и спечелиха сърцата на местната публика.

За да наблюдава отблизо „битките“ на стадиона, лично пристигна и един от най-силните класически борци в света за всички времена – Александър Томов. Легендарният спортист сподели, че е в Рилци за именния ден на Илия Пасков и още щом разбрал, че ще има състезание по борба, веднага дошъл. „Исках да проверя нивото, а и защо не да „отсеем“ някоя бъдеща надежда в борбата, която да развиваме“, каза 5-кратният световен шампион и допълни, че е доволен от видяното.

По обяд бяха раздадени 13 казана превъзходен курбан, който местните майстори готвачи Кирил Андонов и Васил Йовчев приготвиха от 15 животни. Кулминацията на празника бе, когато малки и големи се събраха на дълги трапези привечер на площада в селото.

За организацията лично следеше кметът на селото Живко Чукарски. Той пожела на всички здраве и добруване, и посрещна гостите в лицето на председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, управниците на съседните села и др.

За доброто настроение на празнуващите се погрижи  оркестър „Благоевград” с ръководител Николай Анастасов, а на площада в селото се извиха кръшни хора. Богатата фолклорна и музикална програма бе съпътствана и с ефектна заря, която озари селото.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА


Празнуващите

Над 500 жители и гости на Рилци отбелязаха Илинден с традиционен събор

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *