Легендите за великденския заек

Великденският заек е един от най-популярните символи на празника. Традицията, от която той е част, е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре, от чието име идва названието на английският католически празник Истър, Великден. Тогава се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от празника, но вече никой не го възприема като свещенодействие.

Легенда разказва, че Еостре искала да впечатли група деца и превърнала голяма пъстра птица в заек. Но, тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца, които богинята подарявала на малчуганите, пише dariknews.bg.

За първи път великденският заек се споменава в германска приказка от 15 век. В нея се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата.

В американския фолклор великденският заек е привнесен през 17 век от германски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца.

Според друга легенда, когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат на кръст, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син – Руфус, носел зайче. Внезапно кръстът паднал на земята и смачкал животинчето. Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си, докоснал мъртвото зайче, като му направил кръстен знак. В миг то оживяло и побягнало. После се появило под кръста на разпнатия Христос.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *