Лед в ключалката на колата? Има начин да отворим, ето няколко трика за шофьорите

Замръзналата ключалка на автомобила е един от най-често срещаните проблеми през зимата. Съществуват редица способи за излизане от ситуацията, като част от тях са нестандартни, но вършат работа. Ето няколко съвета на експерти, които твърдят, че тези действия помагат почти винаги.

На първо място трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Понякога в колата може да се влезе дори през багажника, като се стигне до шофьорското място и съответно се стартира двигателят.

Какво обаче да правим, когато нито една от вратите не се отваря?

При по-новите автомобили дръжките на вратите са покрити с пластмаса, а ключалка няма. Замръзването при тях е малко вероятно, но все пак, ако се случи, трябва да се свали пластмасовата обвивка на дръжката. При тези с ключалка решенията са различни. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен.

Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, но това невинаги е успешен подход. По-добре е, ако живеете наблизо, да отидете до дома си, да напълните една кана (или чайник) с топла вода (не гореща) и да полеете около ключалката. В случая обаче има опасност да се изгорите, а и водата може да попадне в самия механизъм. И съответно след това отново да замръзне.

По-правилното решение в случая е чайникът да се използва за друго. Водата се налива в чаша и металната част на ключа се потапя в нея. Трябва да се има предвид, че съвременните автомобилни ключове са с вграден чип на охранителна система и затова пластмасовата им част не бива да се мокри. И преди да се постави ключът в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре.

Мнозина се опитват да стоплят ключалката с топлина от своято тяло. Трудно би се получило, най-много да ви замръзнат ръцете. Духане в ключалката също е безмислено и няма да помогне. Работа обаче би свършил сешоар, стига да имате достатъчно дълъг кабел, с който той да стигне до автомобила. Нагряването с топъл въздух ще размрази ключалката, но трябва да се действа внимателно – струята трябва се насочва на кратки интервали и на ниска мощност. В противен случай се съсипва боята.

В интернет се продават и специални ключодържатели за размразяване. Цената им е съвсем достъпна – 5-10 евро, като те работят с две батерийки. След активирането „жилото“ излиза от устройството и се пъха в ключалката за 10 секунди. Ключодържателят има и фенерче, така че е полезен и нощем. Проблемът му е, че батериите бързо свършват, което означава, че трябва да носите резервни, а и е сравнително голям и го прави неудобен за носене в джоба, където са ключовете на колата. Освен това, винаги има опасност от активиране на „жилото“, когато не трябва.

Това устройство действително помага, но може и да ви нарани случайно. По-доброто решение в случая е използването на запалка. С нея нагрявате металния край на ключа и след това го пъхате в ключалката (операцията се повтаря 2-3 пъти). Отново трябва да се внимава с пластмасовата част на ключа, която ще се разтопи при съприкосновение с огъня.

Съществува и друг начин за размразяване, но той е доста сложно изпълним на практика. Ако близо до вас има друг автомобил с работещ двигател, от неговия аспух може да се прекара маркуч и изгорелите газове да се насочат към ключалката. Това почти сигурно ще помогне, но в случая сте прекалено зависими от много обстоятелства – друга кола и съответно – забавянето на нейния шофьор, който вероятно бърза за работа, както и начилието на достатъчно дълъг маркуч.

По-бързото решение е да поискате запалката от другия автомобил. Тя се загрява до червено и след това се доближава до ключалката за около 30 секунди. Трябва обаче да се внимава, защото може да си изгорите пръстите и да повредите покритието на самата ключалка.

Как стои въпросът със специализираните средства? Едно от най-известните от тях е WD-40, което ще свърши работа, пише Днес.бг. Тук може да има проблем с неговата дюза, която рано или късно ще престане да работи. И тогава впръскването на течността в ключалката ще се окаже невъзможно.

По-разумният избор е да имате под ръка химически размразител, тоест тубичка със спиртосъдържаща течност. Този „течен ключ“ е доста по-удобен за използване – махате капачката, поставяте го в ключалката и с едно натискане вкарвате течността. След около 10 секунди можете да използвате ключа и вратата най-вероятно ще се отвори.

Разбира се, всичко това са само част от способите за решаването на проблема със замръзналите ключалки. Но в повечето случаи те ще помогнат, когато температурите са под нулата, а автомобилът е покрит със сняг и лед.

И още“

Трикове за размразяване на леките коли през зимата, които ще ви спестят време и усилия.

Ето как лесно да почистите заскреженото стъкло, фар и огледало, да отключите вледенената ключалка и да отворите залепналата в лед врата на колата и да придвижите заседналата в снега кола.

Зимата обикновено е най-неприятното време на годината за водачите на моторни превози средства, тъй като студените месеци често затрудняват движението и разкриват най-големите опасения на шофьорите. Смяна на гуми, почистване на сняг и лед от колата рано сутринта, запотени предно стъкло и прозорци, закъснения за работа – това едва ли е пълен списък на предизвикателствата, които шофирането през зимата може да представи. С помощта на тези хитрини лесно ще успеете да се справите с повечето неприятни ситуации, провокирани от студеното време навън. Вижте как да ги използвате при нужда, защото те са приложими за всяка марка коли и не забравяйте, че превенцията е много важна, защото няколко секунди подготовка могат да спестят дълги минути неприятности.

Трикове за размразяване на леките коли през зимата

коли

Проблем: Заскрежени стъкла.

Решение: Смесете оцет с вода (използвайте разтвор в съотношение 3: 1) и напръскайте с този разтвор върху заледените прозорци, за да ги почистите от скреж.

Как може да се предотврати появата на този проблем: Ако установите, че прозорците на вашата кола вече са замръзнали, има един лесен начин да ги почистите от леда бързо. В бутилка с пулверизатор, смесете следните съставки: 600 мл спирт,200 мл вода, и 1 капка детергент за миене на съдове. Напръскайте със сместа върху заледените прозорци и ледът върху тях ще се стопи.

коли

Проблем: Замръзнала ключалка.

Решение: Един лесен начин да се оправи замръзналата ключалка на колата е с помощта на обикновен дезинфектант за ръце. Алкохолът в него ще премахне леда и ще ви позволи да отключите колата си. Просто сложете няколко капки дезинфектант за ръце върху ключа си или в ключалката, и вижте как работи магията.
Можете да използвате и още един добър стар метод за решаване на този проблем: загрейте ключа за колата с кибритена клечка или запалка, и след това го поставете в ключалката. Просто бъдете внимателни, за да не се изгорите.

Как може да се предотврати появата на този проблем: За да не се допусне замръзването на ключалката, опитайте да впръскате малко WD-40 в ключалката. Ако отделите малко време, за да направите предварително тази проста процедура, преди студените дни на зимата да настъпят, ще си спестите много неприятности!

коли

Проблем: Замръзнали врати.

Решение и превенция:  С помощта на обикновен спрей за готвене, който може да се намери почти във всеки супермаркет, ще успеете да забравите за този досаден проблем. Просто напръскайте с него гумените уплътнения около вратите на колата, и го втрийте след това с хартиена кърпа.

коли

 

Проблем: Заскрежени странични огледала.

Решение и превенция: За да се избегне заледяването на страничните огледала, можете да ги покриете за една нощ с найлонови торбички, монтирани на място с гумени ленти. Когато свалите найлоновите торбички на следващия ден, ще видите, че огледалата ви са без лед и няма да се налага да ги почиствате!

коли

Проблем: Запотени или заскрежени фарове.

Решение и превенция: Първо, почистете фаровете старателно и ги оставете да изсъхнат добре. След това нанесете тънък слой  восък отгоре. Това ще попречи натрупването на сняг и влага на фаровете, а така ще бъдете в състояние да пристигнете там, където трябва да отидете, безопасно през тази зима. Плюс това, защитата ще продължи със седмици.

коли

Проблем: Запотени стъкла.

Решение: Лесен начин да изчистите замъглените стъкла е с гума за изтриване на тебешир. Този трик лесно ще изчисти мъгливото предно стъкло или прозорец, без да остави оцапана бъркотия след себе си.

Как може да се предотврати появата на този проблем: Напълнете един стар чорап или платнена торбичка със суха смес за котешка тоалетна, и го поставете под седалката на колата си. Съдържанието ще абсорбира влагата и ще спомогне за предотвратяването на запотяването, за да не ви се случва никога повече.

коли

Проблем: Заседнала в снега кола и пързалящи се гуми.

Решение: Ако карате колата си в студените снежни дни, добра идея е да си запазите няколко торби с котешка тоалетна в багажника. Ако колата ви остане върху твърд сняг или лед, поръсете от плика пред гумите и ще излезете лесно от  трудното положение.
Друг трик за изваждане на колата от снежна преспа е с помощта на стелките. Извадете постелките за пода от колата и ги поставете под гумите. Това обикновено ще даде достатъчно сцепление, за да се освободите от ледената хватка..

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *