Лекари алармират: Тези дрехи и аксесоари увреждат гръбнака на жените

Желанието да сме винаги в крак с модата непрекъснато ни кара да търпим болка. Неудобството, което изпитваме, докато робуваме на най-новите тенденции, крие рискове за здравето ни. То би могло сериозно да деформира нашата фигура, предупреждават специалисти. Облеклото и аксесоарите биха могли да засегнат правилната позиция на тялото и да увредят гръбнака

Стилните обувки без гръб и тежките бижута водят до болки в краката и врата, а в някои случаи прекалено честото им носене може да докара изкривявания. Тесните дънки, дрехите с големи пухени качулки и някои чанти също могат да доведат до проблеми. Проучване, в което са се включили 2082 жени разкрива, че всяка трета от 4 попитани страда от болки в областта на гърба и врата. Всяка четвърта знае, че дрехите са фактор, но отказва да промени стила си, като предпочита да толерира болките и неудобствата. Половината от участвалите са били облечени в тесни дънки и са носели тежки ръчни чанти. Последните са често срещан виновник за изкривяване на гръбначния стълб. Тесните дънки пък ограничават коленете и бедрата. Този тип панталони свиват тялото и стесняват обхвата на движение, което напряга не само гърба, но и врата и раменете.

Проучването показва още, че една четвърт от жените носят палта с големи качулки. Болки в гърба могат да се появяват заради прекалено стегнати дрехи най вече заради колана на панталоните. Всичко, което ограничава свободното движение, може да доведе до сериозни проблеми, тъй като променя естествената състояние на тялото, обясняват от Британската асоциация по хиропрактика.

„Повечето хора не знаят, че облеклото и аксесоарите могат да засегнат правилната позиция на тялото и да увредят гръбнака“, казват специалистите. Асиметричните рокли, уголемените ръкави, тежките якета и бижута също представляват предпоставка за създаване на проблеми. Якета с огромни качулки предизвикат напрежение във врата, а тесните рокли пък променят походката. Големите ръкави създават неестествен начин на позиция на ръцете. Специалисти препоръчват по-често носене на шалвари, дънки с прави крачоли и маратонки. Жените е необходимо да променят стила си, ако искат да бъдат здрави. Също така съветват за по-рядко носене на дънки и токчета, за да даваме почивка на тялото. Подканват да се заместят ръчните чанти с раници.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *