Лекари бият тревога! Недостиг на противогрипни ваксини в страната

Противогрипните ваксини привършват в складовите бази. За проблема сигнализираха фармацевти и пациенти.

Най-сериозна е ситуацията в Пловдивска област, където и двете ваксини са изчерпани още преди две седмици. Изчерпано е количеството им и във Враца, потвърдиха за bTV от Фармацевтичния съюз в града.

Пациентите трудно откриват ваксините и в аптеките в Кюстендил и Видин. В Бургас и Варна все още има налични количества, но не достатъчно.

В София все още няма проблеми с ваксините. Фармацевти под тепетата казаха ,че ваксините,които тази година са двойно по-скъпи, защото са четиривалентни, се изчерпали още преди две седмици. В някои аптеки дори правят списъци с чакащи пациенти, ако доставка все пак има.

Противоречиви са информациите дали ще има допълнителен внос на ваксини, като в същото време се отчита повишен интерес към употребата им.

У нас две фирми внасят двата вида ваксини, съобразени с щамовете ма грипните вируси тази зима.
От едната фирма отговориха, че са внесли с 20% повече ваксини в сравнение с миналия грипен сезон.
Данните на Агенцията по лекарствата сочат, че са внесени общо 130 хиляди ваксини за настоящия сезон – или със 17 хиляди по-малко от миналата година.

У нас процентът на българите, които се ваксинират против грип е твърде нисък – едва 3 процента от цялото население. Препоръката на Световната здравна организация е поне 75% от населението на една държава да се имунизират срещу грип.

Крайният срок, до който пациентите могат да си поставят ваксини,които да бъдат ефективни, е краят на ноември.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *