HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Лекари зарязаха пациент сам да се оправя! Тежки счупвания и риск за живота на пострадалия не трогнаха медиците

Между 15 и 20 е броят на жалбите от пациенти срещу лекари и лечебни заведения в Кюстендилска област, подадени в Районната здравноосигурителна каса, заяви директорът д-р Сашо Котев. Част от тях са основателни, по тях са наложени максимални санкции.

Последната жалба, по която предстои проверка, е срещу кюстендилската болница, конкретно срещу отделението по травматология. Пациент с лошо счупване, когато го преглеждат и установяват, че е в тежко състояние, вместо да го преведат в софийска клиника със специализиран транспорт, го оставят да се оправя сам.

„Това е животозастрашаващо състояние, масивните счупвания водят до белодробна емболия от мастен характер. Това нещо е сериозно, не може така безотговорно да се постъпва. Белодробната емболия представлява запушване на артериален съд на белия дроб. Санкцията за болници, ако е за първо нарушение, е между 200 и 500 лева, при повторно – от 500 до 2000 лева“, каза д-р Сашо Котев.

1225 жители на Кюстендилска област са избрали ново джипи, на което ще разчитат от началото на новата година, обяви още директорът на Районната здравноосигурителна каса. От тях 26 са в Бобов дол, 29 в Бобошево, 533 в Дупница, 574 в Кюстендил, 5 в Невестино, 5 в Трекляно, 10 в Рила, 17 в Сапарева баня, 26 в  Кочериново. „Общо взето, това е нормалната бройка, която си сменява личния лекар в срокове. Причината да се прибягва до друго джипи е различна, прави се не само ако пациентът не е доволен, а и при смяна на месторабота или местоживеене. Естествено, когато един пациент отиде да живее на друго място, смяната се прави за удобство. Не може да имаш личен лекар в Кюстендил, а да живееш в Дупница или Бобошево. Такива случаи са при хора, навършили пенсионна възраст. Много от тях напускат градовете и си живеят на село, имат си наследствени къщи, а и животът на село е по-евтин“, коментира д-р Сашо Котев.

„Все по-малко сменят личния си лекар хора, които са недоволни, констатират от РЗОК. Най-често сменят лекаря си пациенти, които искат талони за един специалист, после за друг и мислят, че при другия ще потече рогът на изобилието и ще му дават талони постоянно. Талоните са лимитирани, гарантирани са за хронично болните“, заяви директорът на РЗОК.

„Постарали сме се така да разпределяме нещата, че да стигат талоните. Преценката при какъв специалист да отидеш е на личния лекар. Пациентът ще получи това, от което има нужда, а не това, което иска. Преценката за здравето е на лекаря. Иначе всеки може да си се лекува, като непрекъснато си чете. Включително и моят син чете във Фейсбук каква е болестта и с какво се лекува, и решава, че така става, но не е така“, добавя д-р Котев.

До 10-15 години ще има недостиг на общопрактикуващи лекари по причина, че системата не позволява медик да сключи договор със Здравната каса, ако няма специалност, което е вид ограничение, прогнозира д-р Сашо Котев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *