Лекари обясниха вредно ли е да се работи на 31 декември

Покрай наближаването на коледните и новогодишните празници всяка година се заражда дискусия за това как и кога е редно да се почива. 

Много от работодателите са толерантни със своите служители, други пък не чак толкова.

Масова практика е хората да си взимат почивни дни и си сливат двата празника.

Тази година 31-ви декември се пада във вторник и е работен ден. По този повод лекари установиха вредно ли е за здравето да се работи на този ден.

Специалистите смятат, че работата в последния ден на изминаващата година не е вредна, особено ако работата е удовлетворяваща.

“Работата никога не е вредна. Това не е първият ден, в който работим, обичайна ситуация“, заяви Оксана Драпкина, главен терапевт на свободна практика в руското Министерство на здравеопазването.

Сеченова Алексей Умрюхин отбелязва, че ако човек върши работата с удоволствие, тогава умората в края на деня е придружена от удовлетворение.

„ Това насочва физиологичните процеси в благоприятна посока и засилва резервните способности на организма “, коментира ескпертът.

Обратният ефект се получава, ако човекът не харесва работата си. Според Умрюхин, в началото е важно да се отървете от негативните емоции, а след това да отпразнувате Нова година.

Специалистът добави още, че е важно да спите след работа на 31 декември.

 Освен това, ако човек не е спал достатъчно през последната седмица преди празника, трябва да увеличи продължителността на съня, за да компенсирате получения дефицит.

Дебатът дали да се работи в деня преди самия празник не отшумява./zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *