Лекари с последна информация за състоянието на ранените в кървавата нощ в Петрич тийнейджъри

Състоянието на пострадалите в тежката катастрофа в Петрич тийнейджъри, 17-годишният Крум Николов и 15-годишната Валентина Латурплиева, вече е добро, каза вчера началникът на ортопедия в МБАЛ „Югозападна болница” в Петрич д-р Митко Циканделов. Младежите, както „Струма“ писа, бяха преместени в събота от реанимация в отделението по ортопедия.

„Пациентите са извън опасност за живота, последните направени изследвания сочат, че са с добри показатели, те са без температура, раните и при двамата са спокойни, последните им превръзки извърших днес на обяд”, поясни вчера лекуващият лекар д-р Христо Френгов. Той допълни, че им се провежда лечение за предпазване от инфекция, рисков период са първите 6 дни.

„И при двете деца има придружители близки, при тях моралната подкрепа е изключително важна за стабилизиране от преживения шок. Предвид възрастта на момичето и получените сериозни наранявания – тежка открита фрактура на дясна подбедрица, днес ще проведа консултация със столични специалисти и тогава ще се вземе решение кога през следващите дни да бъде транспортирана за специализирано лечение в Клиниката по детска травматология в „Пирогов“, каза д-р Хр. Френгов.

Близки на пострадалите тийнейджъри завчера изказаха благодарност пред репортер на в. „Струма“ на лекарите, спасили живота на децата им, за тях бърза и адекватна лекарска помощ, оказана от завеждащия Спешна помощ в Петрич д-р Попов и колегите му от болницата д-р Циканделов, д-р Френгов, д-р Петров, д-р Икономова и д-р Михайлов, са били решаващи в критичния момент с тежка кръвозагуба.

В помощ на двете деца петричани организираха събиране на средства. В три обекта са поставени кутии, където се събират пари в помощ на семействата на пострадалите за лечението им – в билярд клуба в центъра на града, в кафенето в сградата на петричката болница и в една от аптеките. Средства се събират и в родните села на ранените деца – Първомай и Тополница.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Петричанин

    Защо трябва децата да събират средства за лечението на пострадалите ученици,те са законно здравно осигурени,съгласно чл.52 от конституцията на РБ.Или има др.конституция в тази държава?Или за частна линейка,с който да ги закара до Пирогов,защото ортопеда Циканделов има там връзка,при които ги праща от Петрич,за да им вземат хиляди лв…….

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *