HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Лекарства, които в никакъв случай не трябва да комбинирате

В живота на всеки човек идва време, в което започва да пие повече от две лекарства. Или се случва да се лекуват повече от две заболявания. Или още по-накратко – все някога става така, че е необходимо да съчетаем лекарства поради един или друг проблем. Ние всички знаем, че не може да смесваме определени лекарства с чай, други не могат да се пият с мляко. И много голяма част от лекарствата не бива да се смесват с алкохол. Наясно ли сме как да е правилно и здравословно да се комбинират лекарства? Ще ви разкрием 5 неособено благоприятни съчетания на лекарства. Това е информация, която знае почти всеки фармацевт. И също така информация, която ни казват в аптеките и която е записана в упътванията на лекарствата, но ние рядко обръщаме внимание.

Ето кои двойки лекарства не бива да се пият заедно:

1,Антидепресанти и обезболяващи
Много често се пренебрегва това правило. Случва се така, че човек, който употребява антидепресант, придобива някаква хронична болка и започва да пие обезболяващи. Тази комбинация не е добра дори и за кратко време. Доста е опасно особено ако комбинацията е диазепам и обезболяващо. Това предизвиква изменения във функционалната архитектура на човешкия мозък. И още! От едно скорошно проучване на холандски лекари става ясно, че комбинация от тези два вида лекарства предизвиква гастроинтестинално кървене. В резултат на взаимодействието им има не само риск от вътрешни кръвоизливи, но неприятни странични ефекти, като тревожност, повишена телесна температура, ускорен пулс и дишане.

2 . Лекарство против кашлица и лекарство против алергии
Имате два избора – идете на лекар и разберете защо кашляте. Ако кашлицата е алергична, започнете лечение с лекарствата, които лекарят ви е изписал. Ако кашляте, тъй като сте настинали, лекувайте се с рецепти от народната медицина. Защо? Защото, лекарствата против кашлица и тези, които лекуват алергии, имат един и същи състав. Доказано е, че леките форми на обикновената, неалергична кашлица успешно се лекуват с рецепти от алтернативната медицина. Ако комбинирате тези две лекарства, ще предозирате с някоя от основните им съставки, които често имат седитивен ефект. И след това ще се чудите защо постоянно ви се спи или се чувствате уморени.

3. Антикоагуланти и аспирин
Антикоагулантите се считат за достатъчно сериозни лекарства и се продават само с рецепта. Те са предвидени за намаляване образуването на кръвни съсиреци в артериите. Аспиринът може да се купи във всяка аптека без рецепта. Аспирин се пие при болка, използва се и в козметиката. Въпреки това много хора не знаят, че това лекарство също разрежда кръвта и е известно като антитромбоцитен агент. Когато аспирин се взима заедно с антикоагулант, общият им ефект може значително да увеличи шансовете за развитие на вътрешно и външно кървене.

4. Обезболяващи и успокоителни
Ако сте приели тези лекарства по едно и също време, ще се увеличи значително токсичният им ефект. Такива свръхдоза може значително да намали и дихателната, и сърдечна честота понякога до смъртоносни нива.

5. Парацетамол и опиати
Въпреки популярността им тези лекарства биха могли да бъдат много опасни, ако се приемат в количества, превишаващи препоръчителната доза. Често хората се опитват да увеличат ефекта на парацетамола с кодеин или лекарства, които съдържат кодеин. Заради упойващия ефект на кодеина и възможната му комбинация с парацетамол и други обезболяващи беше спряно производството на едни доста популярни хапчета за кашлица – „Кодтерпин”. Малко след това производителите сами започнаха да смесват парацетамол с кодеин. Такива лекарства са сиропът „Акодеин”, „Солпадеин”, „Ацефеин”, „Паракофдал” и др. Да, болката може да мине бързо от тях, но черният дроб няма да ви благодари. Избягвайте да пиете тези лекарства повече от 2-3 дни.
Не забравяйте да четете внимателно упътването на лекарствата и особено ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ. Тази част от листовката е задължителна за хората, които приемат повече от едно лекарство.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *