Лекар: Преди секс изпийте чаша вода и после бързо в тоалетната

България е в извънредно положение заради коронавируса. Всички експерти денонощно ни повтарят, че трябва да ограничим докосванията с другите. Но какво правим със секса? А когато сме се самоизолирали у дома времето, в което можем да се отдадем на интимни ласки с партньора се увеличава драстично.
Но как да правим секс така, че да сме защитени? Какво да направим преди, по време и след интимните ласки, за да спазим необходимата хигиена?
Отговорите на тези въпроси даде акушер-гинеколожката Олга Белокон.
Тя посочи няколко изключително важни стъпки, които задължително трябва да спазваме (и то не само заради коронавируса). По думите й е добре преди секс да изпием чаша вода.
Според експерта преди всеки сексуален контакт и двамата партньори трябва да измият добре ръцете си. В рамките на 15-30 минути след полов акт трябва пък да уринират – в противен случай има голям риск от получаване на инфекция на пикочните пътища.
Например, жените имат много къса уретра, поради анатомичната близост съдържанието на влагалището лесно може да влезе в нея. Рефлуксът на бактериите може да наруши баланса на флората и да намали броя на лактобацилите, които поддържат киселинната среда във влагалището и инхибират растежа на „лошите“ бактерии.
„Когато се опитвате да измиете вагината си, всъщност се излагате на по-висок риск от вагинит и помагате да нахлуят патогени“, алармира гинеколожката. 
Според лекарят влагалището може да се самопочисти след секс, дори ако спермата остава вътре.
По думите й преди и след полов акт трябва да изплакнете външните гениталии с течаща топла вода. Преди секс няма да е излишно да изпиете чаша вода – по-лесно ще изпразнете пикочния мехур след акта.
Експертът категорично заяви: „Секс играчките трябва да се обработват внимателно след всяка употреба. Те НЕ могат да бъдат споделяни с никого, тъй като могат да бъдат носители на болести, предавани по полов път“.
Оралният секс също трябва да бъде „сигурен“ и защитен. С него съществува риск от предаване на ХИВ, херпес, гонорея, сифилис, хламидия, хепатит А, В и хелминтни инвазии. Рискът се намалява, ако мъжът не еякулира в устата на жената.
Ако ще сменяте орален, анален и вагинален секс, то трябва да измиете секс играчките преди да ги „пъхнете“ на някое от изброените места. 
Според гинеколожката е изключително нежелателно да се промени аналният секс във вагинален, без да се спазват тези правила, тъй като флората на ректума не е предназначена за вагината.
„Винаги изисквайте партньор да бъде тестван за болести, предавки по полов път, преди да правите секс с него“, съветва доктор Олга Белокон.
„Винаги използвайте презерватив (или поне докато не сте напълно сигурни в партньора си и/или не сте от дълго време заедно). Това е единственото нещо, което може да ви защити от СПИН“, казва още гинеколожката.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *