Лепиня

Необходими Съставки

брашно – 1 кг

топла вода – 600 мл

суха мая – 1 с.л. за хляб

сол – 1 с.л.

захар – 1 ч.л.

олио – 3 – 4 с.л.

ЗА НАМАЗВАНЕ

вода – 1/2 ч.ч.

брашно – 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта, оставя се да се активира.

Брашното се пресява, оформя се кладенче. Отстрани върху брашното се поръсва солта. В кладенчето се сипва активиралата мая и олиото.

Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да си удвои обема.

Втасалото тесто се премесва отново. Разделя се на 8 еднакви части, всяка се оформя на топче. Оставят се да си починат за 10 минути.

От всяко топче с пръсти се оформя плоска питка с големина на десертна чиния.

Питките се подреждат в намаслена тава. Намазват се с помощта на четка с разтвореното във водата брашно.

Пекат се на 180 градуса до порозовяване.

Изпечените питки се завиват в кърпа да се задушат.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *