Лесен метод с буркани за пестене на пари

Във времена на несигурност хората все по-често се чудят как да спестят средства. Има един известен метод, с който бихте могли да пробвате да разпределите много внимателно семейния бюджет и да заделите средства, пише flashnews.bg.

„Методът с бурканите“ е много прост, и оказва се – ефективен.

Това, което е ви е необходимо са шест буркана. В тях ще сложите своите планове за бъдещето – краткосрочни и дългосрочни.

Всеки от бурканите отговаря за една специфична сфера от вашия живот.

Буркан 1: основни нужди

В него заделяте 55 % от бюджета си

Парите в този буркан са предвидени за покриването на ежедневните разходи и плащането на сметките. Това включва наем, транспорт, данъци и храна.

Буркан 2: забавление

В него влагате 10 % от бюджета си

Това са месечните пари, които ви се полагат за неща, които не си позволявате всеки ден – вечеря в ресторант, нова дреха. Също така в този буркан може да заделяте средства за почивки.

Буркан 3: дълготрайни спестявания

Тук всеки месец оставяте 10% от бюджета си

Това е един от най-важните буркани. Ако искате го приемете, че в него събирате бели пари за черни дни, или пък като гарант за ваша бъдеща финансова независимост.

Буркан 4: образование

И тук оставяте 10 % процента

Дали буквално за образование, или за курс по чужд език – добро място за инвестиции от вас самите? Никога не забравяйте това. Използвайте тези пари, за да купувате книги, да посещавате различни курсове и т.н. По-късно всичко това ще ви се отплати.

Буркан 5: лични резерви

И в него заделяте 10 % от доходите си

Това е един от важните буркани, с който може да сбъдвате мечтите си – било за нов телевизор, инвестиция в по-хубав автомобил, екзотична екскурзия. Добре е този резерв да не остава на нула.

Буркан 6: благотворителност и подаръци 

Тук заделяте най-малко – 5%

Това е бюджет, който заделяте за специални покупки – подарък за рожден ден, за сватба. Също така с тези средства бихте могли да подпомогнете благотворителна кампания, а защо не да напазарувате неща от първа необходимост за семейство в нужда.

С „Метода на шестте буркана“ ще внесете ред в семейния си бюджет, ще имате по-добро планиране на разходите. Така по-трудно можете изпаднете във финансова криза.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *