Лесно и бързо: Рецепта за рачел

Есента е сезонът на тиквата и както добре знаем, тя, освен че е много вкусна, поддържа имунната система и е много полезна за червата, сърцето и бъбреците. Проблем обаче се оказва специфичният ѝ вкус, който не е любим на много хора. Най-вероятно сте чували за рачел – това е името на сладкото от тиква, което е подходящо както за мазане на филийка, така и за хапване с лъжица директно от буркана. А какво по-подходящо време да си го приготвите вкъщи от дъждовните есенни дни?

Рецепта за рачел

Продукти

  • 2 кг. тиква (цигулка)
  • 2 кг. захар
  • 2 л. вода
  • 2 – 3 прахчета ванилия
  • 2 ч. л лимонена киселина
  • 150 гр. гасена вар
  • 5 л. студена вода

Приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства и се нарязва на кубчета. Старайте се кубчетата да са с големината на локум. След това се прави варовият разтвор, като се смесва гасената вар с 5-те литра вода и се оставя да престои, за да може варта да се утаи. Бистрата част се прецежда и с нея се заливат парченцата тиква и се оставят така за 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

На другия ден парченцата се измиват поне 4 – 5 пъти с вода, за да се отмие варта от тях. Идва ред и на същинската част. Сложете двата литра вода и захарта на котлона, докато се получи захарен разтвор и към него добавете тиквените парченца. Варете още 40 минути, а накрая добавете лимонената киселина и ванилията. Оставете тенджерата на котлона още 3 – 4 минути.

Вече готовият рачел се изсипва в бурканчета, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат. Съветваме ви да ги стерилизирате, за да удължите срока на годност на сладкото. 



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *