Летни вируси атакуват благоевградчани, най-податливи деца и млади хора

Завишаване на летните ентеровируси отчитат благоевградски общопрактикуващи лекари. Броят на пациентите с възпаления на горните дихателни пътища и стомашни проблеми се увеличава през последните дни.

„През моя кабинет на ден преминават поне 10 човека с оплаквания като втрисане, висока температура, горен дистептичен синдром – повръщане и разстройство. Повечето от тях са деца и млади хора до 30-годишна възраст. Лечението на летните вируси е симптоматично,  без антибиотици, и включва антипиретици – температуропонижаващи средства, сиропи за кашлица, физиологичен разтвор и капки за нос, антиеметични препарати – против повръщане, средства против обезводняване, пробиотици”, обясни джипито д-р Виктория Каракостова. Обикновено вирусната атака трае между 3-4 дни, след което отминава. Лекарката добави, че няма пациенти с усложнения. Наложило се да направи клинични изследвания на дете, което често боледува, и се оказало, че няма наличие на бактерии, т.е. това е вирус. 

В благоевградската болница няма приети пациенти с усложнения вследствие на летен грип. „В детско отделение има приети 10 деца с летни вируси, най- малкото е бебе на 11 месеца. Обикновено това са деца, които се прибират от почивка на море и се оплакват от стомашни проблеми. Лечението продължава от 3 до 5 дни, няма тежки случаи, само едно дете е с пневмония”, съобщи началникът на отделението д-р Марянова.

 „Във вътрешно отделение има 14 пациенти с различни заболявания. Сред 10-те деца в детско отделение има 1-2 случая с гастродуоденит. Единичен случай има и на ентероколит и детето е прието в инфекциозно отделение. Като цяло заболеваемостта през това лято е по-малка”, обобщи зам. директорът по болничната част на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Втори месец летен вирус с повръщане и разстройство поваля хората в Разложко. Пикът е бил през изминалата седмица. Част от личните лекари споделиха, че тази седмица броят на пациентите с такива оплаквания намалява, но вирусът все още не е отминал.  От аптеките в Разлог пък споделиха, че много хора предприемат самолечение с деган и спазмолитици, тъй като вирусът е съпроводен с остри стомашни болки, и признаха, че това са най- търсените медикаменти от известно време, а продажбите са се увеличили в пъти.

Темата е най-обсъжданата и в социалните мрежи. Хората излагат опасения, че причината  е замърсена или силно хлорирана  вода, а не вирус, някои дори са прибегнали към купуване на минерална вода, както за пиене, така и за готвене.

Трудно е да се каже какъв е броят на повалените от вируса  паради факта, че не всички са потърсили медицинска помощ. От РЗИ – Благоевград  са изискали подробна справка от всички джипита за регистрираните случаи. Подадени са и сигнали за съмнения за некачествена вода, за което призна директорът д- р Калоянов.

„Три сигнала и запитвания имаме от хора от Разлог. Взимаме непрекъснато проби от водата, днес пак са изпратени колеги да вземат проби. Засега няма никакъв проблем, няма завишение на нормите на питейната вода и място за безпокойство в тази посока. Става въпрос за някаква лятна вирусна инфекция, която е нормална за този сезон. Няма място за притеснение. До края на деня очаквам подробна справка за броя на заболелите. Това, което имаме като данни, е, че дневно през личните лекари преминават по 2 деца с такива оплаквания. Вирусът отминава за ден-два. В Благоевград също имаше такива случаи, но към момента  мога да кажа, че няма нищо тревожно, няма завишение на заболеваемостта и категорично става въпрос за вирусна инфекция”, каза д- р Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.    

Шефката на ВиК – Благоевград Р. Димитрова също е категорична, че питейната вода е в нормите. Вчера тя лично бе в Разлог, за да присъства при взимането на пробите и да контролира процесите по дезинфекцията. Прави се учестен мониторинг на качеството на водата, всички проби досега показват, че питейната вода е в нормите и причините за вируса са други.

Джипитата в района също са категорични, че вирусът е нормално нещо за сезона, още повече при рязка промяна на времето, на каквато сме свидетели през последния месец. Те допълниха, че вирусът е краткосрочен, симптомите отминават за едно денонощие. При по-младите за ден се преодолява и общата отпадналост, а за по-възрастните са необходими поне два дни, за да се възстановят.

Съветите са, когато отминат симптомите, да се пият повече течности и да не се консумира тежка и мазна храна. За да се намали рискът от заразяване, да се избягва посещаването на заведения и обществени места, където има струпване на повече хора, особено за децата, които са най-уязвими към подобен тип вируси.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *