Лещата е здравословна лятна храна

Много фибри и минерали в малко калории.
Подценявана и пренебрегвана като проста храна, лещата все по-рядко се среща на трапезата.
Това обикновено бобово растение крие огромен потенциал за лятно ястие. Една чаша сварена леща осигурява почти пълния Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на редица важни съставки, като триптофан – над 50%, фосфор – 36%, фибри – 63% и същевременно едва 12% калории.
Лещата е изключително богата и на фибри, което благоприятства понижаването на холестерола, но и регулирането на кръвната захар, предотвратявайки твърде бързото и покачване след хранене. Пренебрежително малките количества растителни мазнини и ниското калорийно съдържание я правят чудесен избор за горещините.
Желязото и манганът в зрънцата също са с високи нива: порцията от 200 грама съдържа съответно 36% от ОДП желязо и за желязо, което има укрепващ ефект върху сърдечните мускули.
Не без значение е, че лещата е евтина, лека, не затормозява стомаха и лесна за готвене.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *