Лидерите на БСП в Пернишко с колективен самоотвод от проектолистата за депутати: К. Нинова наруши устава

Колективен отвод от участие в лисата на БСП за предстоящите парламентарни избори си направиха областният и общинският председател на партията в Перник Валентин Петков и Стефан Кръстев, който е и зам. кмет на общината. Позицията им е заради нарушения според тях устав от лидера Корнелия Нинова, която без съгласуване и дори без да информира ръководството в Перник, спусна за водач на кандидатдепутатската листа непознат в региона социалист. Второто място пък е определено за гражданската квота. Това взриви организацията на БСП в региона, а двамата председатели, които имат номинации от социалистите, си правят самоотвод. В обръщение към пернишките социалисти те пишат:
„В политическото си качество на председатели на областния и общинския съвет на БСП – Перник сме морално задължени в този момент да споделим с членовете и симпатизантите на левицата в Пернишка област нашата позиция във връзка с номинациите за предизборната листа в 14-и многомандатен избирателен район. Нашата партия има устав и всички членове сме длъжни да го спазваме. Но извън формалните уставни норми има и технология на изборния процес, редица фактори от местно значение, които влияят на психологическата настройка на избирателите, мотивират или демотивират цели обществени групи и в крайна сметка могат да се окажат камъкът, който обръща каруцата.

Ние сме поели ангажименти към перничани в предизборната кампания в края на 2019 г. и сме твърдо решени да ги спазим и изпълним през този мандат. Община Перник има немалко проблеми, натрупани с годините, които заедно трябва да решим в оставащите три години от мандата като зам. кмет на община Перник и общински съветник. Перничани ни гласуваха своето доверие и участието ни в битката за народни представители би било нелогично.
Освен това имаме и особено мнение за начина, по който беше структурирано началото на проектолистата на БСП за Пернишка област. На практика беше отнето правото ни на мнение, особено за т.нар. избираема зона на листата. Тази напрегната ситуация бе един от факторите, за да вземем решение да направим колективен самоотвод от проектолистата за народни представители.
Благодарим на всички социалисти, които ни гласуваха доверие, ние ги уверяваме, че и в тази кампания ще продължим да работим за общата ни кауза – решителна промяна на модела на управление в България, категорично ликвидиране на корупционните практики, активна социална политика, обърната към реалните проблеми на гражданите. БСП е партия на мислещите хора и сме убедени, че те ще разчетат правилно нашия политически акт”, пишат в обръщението си към перничани председателят на областния съвет на БСП Валентин Петков и председателят на общинския съвет на партията Стефан Кръстев.

С. Кръстев

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *