Лидерът на ПП “Партия на зелените” в Благоевград пръв атакува инициативата “Ти предложи, кмете, изпълни”

Подписка с искане за ремонт на улиците „Заря“ и „Питу Гули“ в кв. „Струмско“ депозира вчера в кметството на Благоевград общинският съветник и лидер на групата на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров. „Улиците са на земна основа и отгоре на всичко целите в дупки, придвижването е цяло геройство, а заради огромния прахоляк хората са принудени да държат прозорците затворени. Осветление също няма, затова живеещите  в района потърсиха от нас съдействие, тъй като многократно са поставяли проблема си, но досега без какъвто и да е резултат“, обясни А. Тодоров.

През лятото пуснали подписката с намерение да я депозират преди обсъждане на проектобюджета за 2019 г., но преди седмица кметът Ат. Камбитов огласи  новата си инициативата „Ти предложи, кмете, изпълни“. „Затова от ПП „Партия на зелените“ решихме да внесем искането на живеещите на двете улици в кв. „Старо Струмско” като първо гражданско предложение за финансиране“, обясни партийният лидер в местния парламент Андон Тодоров. Той допълни, че искането им е рамкирано в срок до 9 септември догодина, за да не се тълкува като предизборна акция, а наистина да е изпълнение на поет ангажимент към гражданите, и припомни, че това е поредното предложение, което внасят от ПП „Партия на зелените” в изпълнение на поетите към гражданите ангажименти, но за съжаление много от тях не виждат бял свят и не стигат до пленарна зала.

Паралелно втора подписка, но за асфалтиране на ул. „Влахина планина“, която е в същия район със „Заря“ и „Питу Гули“, е инициирала общинската съветничка от „Заедно за България – ЕНП и КБ“ Гергана Муртова, която живее в квартала. Заявлението от миналата седмица е оставено за набиране на подписи в хранителния магазин до Дома за стари хора. „Хората не я виждат, въпреки че е отпред точно до кантара, няколко пъти я показвам на клиенти и те я подкрепят“, обясни продавачката.

Ул. „Заря“ също е на земна основа, каквито всъщност са повечето улици от тази страна на централната ул. „Освобождение“. Преди време били асфалтирани пресечките от отсрещната страна на „Освобождение“ и това довело до напрежение между живеещите в квартала, тъй като и те, както всички благоевградчани, си плащат данъци.

„Затова сме в ОбС, да свършим работа на хората, които са ни избрали“, зарадва се на другата подписка Г. Муртова. Тя посочи, че в резултат на гражданската активност и депозирана миналата година подписка, парафирана от около 100 души, вече се прави проект за асфалтиране на ул. Кресна“. „Ангажиментът за това пое кметът Ат. Камбитов на сесия на ОбС, на която присъстваха и жители на „Старо Струмско“ и се радвам, че този ангажимент се изпълнява – обясни Г. Муртова и допълни: Тази улица е невралгична точка, тъй като там минава  колекторът за отпадни води към пречиствателната станция, не стига че на хората им мирише, а и не се прави нищо за асфалтирането  Преди време доста неща се направиха в квартала, но през последните 3 г. почти нищо не се случва, ако не броим тротоари, но при  улици на земна основа това няма голям ефект, тъй като дори от „Биострой“ няма как да чистят прахоляка“, обясни Муртова.

„Имаме проектиране за всички улици на земна основа в „Старо Струмско“, но за съжаление на много места там не са приключили отчуждителни мероприятия и съдебни процедури не ни позволяват да преминем към следващия етап на строителство и асфалтиране”, обясни основния проблем кметът на Благоевград Ат. Камбитов, който подчерта, че отдавна търси поне временно решение на въпроса. Преди около месец с шефа на Пътно управление Иван Кунев постигнали договореност цялото каре от улици на земна основа в „Старо Струмско“ да се насипе с рециклиран асфалт с битум и да се запечата. „Това е временно решение, тъй като не се знае колко ще се проточат обжалванията, но поне ще спестим прахоляка и калта на живеещите там до решение на казуса и включване в инвестиционната програма на общината. По същия начин ще се третират и улиците на земна основа в горния край на кв. „Освобождение“, съобщи кметът Ат. Камбитов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Антон

    Зелените сигурно пак планират да набутат техни хора да изпълняват ремонтите и да източат държавните пари.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *