Лидерът на ПП „Партия на зелените“ в ОбС – Благоевград А. Тодоров: Давам кмета Камбитов, съветниците от ГЕРБ и областния управител на Етичната комисия и на прокурор, ако прокарат изграждането на трафопост върху имот фантом на „Кончето“

Незаконно е строено върху земя на ЧЕЗ в района на „Кончето” в Благоевград. Енергийното дружество притежава имот от 28 кв.м, върху който е имало трафопост, преди да се премахне старата сграда на комплекс „Кончето“. При строителството на новата сграда имотът на ЧЕЗ е станал част от новата постройка. Скандалът е огромен и съм сезирал енергийното дружество да търси правата си от общината, както и правото си на собственост в новоизградената сграда.

Присвояването на земята на ЧЕЗ открих в документите във връзка с повторно вкарване на сесия на ОбС на искане за изграждането на трафопост върху имот фантом. Искането се внася от кмета Ат. Камбитов за втори път в рамките на месец и в петък той отново ще се опита да прокара за гласуване на мястото на караваната на Димитър Орков да се изгради трафопост. На последната сесия в края на юни предупредих всички съветници, че в представените документи по тази точка има сериозни закононарушения, които констатирам, че не са отстранени. В посочения от Камбитов терен за трафопост има изградена сграда, а обясненията на служителите визират съседен терен, където в момента е караваната. Камбитов е прескочил законовата процедура и без задължителното решение на ОбС е внесъл заедно с ЧЕЗ в кадастъра искане за отреждане на отделен имот за трафопост. Резултатът е незаконно обособяване на имот в улична регулация. Този имот обаче е общински и не виждам причина да разрешаваме върху него да се построи трафопост, след като ЧЕЗ имат собствена земя за тази цел.

Тя обаче се оказва завзета и застроена от кумеца на кмета Камбитов, който явно не иска да губи търговска площ за трафопоста и чрез кума си разчита да присвои безнаказано и тихомълком земята на ЧЕЗ за сметка на общински терен и в ущърб на данъкоплатците на Благоевград. Подаръкът, който кметът Камбитов се готви да направи на кумеца си, е твърде голям и рискован заради поредицата закононарушения, които той е разпоредил и лично направил. Приключването на внимателно подготвената въртележка е спешно, защото строителството в района на „Кончето“ трябва да приключи с Акт 16 преди края на мандата на Камбитов, за да не се разкрият още нередности и да не се блокира финализирането на строителния обект. Затова кметът Камбитов иска за втори път от ОбС незаконно създаденият имот за трафопост да се узакони, като наглостта му не спира дотук, защото той е издал заповед по чл. 150 от ЗУТ трафопостът да се постави върху въпросния имот фантом.

Ат. Камбитов се крие зад обществения интерес от нуждата на трафопост за целия квартал, за да прокара интересите на кумеца си Я. Янков. Спешността на поръчката да се гласува точката е продиктувана от притесненията на всички, че Камбитов се разделя с властта наесен, а следващият парламент не е сигурно колко послушно ще вдига ръка под команда. Познавайки похватите на Ат. Камбитов, съм склонен да вярвам, че на предстоящата сесия мнозинството начело със съветниците на ГЕРБ ще се опита да даде зелена светлина на искането за изграждане на трафопост в несъществуващ имот, но ако това стане, ще сезирам областния управител. Ако той не реагира адекватно и не върне точката за преразглеждане или не я вкара в съда, ще сигнализирам Етичната комисия и прокуратурата за  действията на губернатора, както и за тези на кмета Камбитов и на съветниците, подкрепили безумното искане.

Съществува вариант за напълно законно решаване на заплетения казус, но той изисква време, отмяна на заповедите на кадастъра и гласуване в ОбС. С две ръце бих подкрепил всяко законно издържано предложение на бизнеса, което не е в ущърб на общината и гражданите.

АНДОН ТОДОРОВ, лидер на ПП „Партия на зелените“ в ОбС – Благоевград

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *