Лидерът на “Спаси Скаптопара” Л. Андреев: АПИ съобрази проекта за преместване на разкопките с всичките ни искания

Всички изисквания на протестиращите за запазване на разкопките край благоевградското с. Покровник и социализирането им са изпълнени от Агенция “Пътна инфраструктура”. Това съобщи лидерът на гражданската инициатива “Спаси Скаптопара” Лазар Андреев след среща на част от инициативния комитет с инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. На срещата е бил представен проектът за преместването на част от археологическия обект в сервитута на магистрала “Струма”.
“Изпълнени са всичките ни изисквания за цялостно преместване на гробния комплекс с погребалните камери, черквата със съпътстващите сгради и пещите, нещо повече – има проектиран паркинг за коли и автобуси и терен за събиране на остатъците от строителната керамика и камъните на сградите, които не представляват интерес за науката”, съобщи Л. Андреев.
“Преди половин година министърът на културата Боил Банов обеща теренът над разкопките да се обяви за обект от национално значение, където да се изгради археологически парк и да се извършат археологически дейности с цел разработване и социализация на обекта, но това досега не е направено. Общината пък се ангажира да възложи изготвяне на идеен проект за социализация и изграждане на археологически парк със съпътстващата инфраструктура над обекта, което също се бави, но се надяваме да се случи”, каза Лазар Андреев.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *