ЛИЦЕ ОТ ПРОТЕСТА! Експредседателят на ОбС – Благоевград Росен Георгиев: 30 години ни лъгаха, дойде време пак да искаме оставка на тоталитарното правителство на площадите

Росен Георгиев е на 73 години. Бивш преподавател по български език и литература в ЮЗУ, първият избран председател на Общински съвет – Благоевград след демократичните промени. Дългогодишен държавен служител в областната управа, където се пенсионира. Преди 7 години той беше експертът, който заедно с главния секретар на областната управа Дияна Атанасова приеха протестиращите, обявили се срещу назначението на Муса Палев за областен управител по времето на  премиера Пламен Орешарски.

Днес той е сред протестиращите благоевградчани на площада, които искат оставката на правителството на Бойко Борисов.

– Г-н Георгиев, 30 г. след първите демократични митинги отново протести. Защо искате оставката на правителството?

– Тогава всички искахме едно нещо – смяна на еднопартийното управление, и го постигнахме. Това, което сега се случва в държавата, е същото. Хората искат правителството да си ходи, Гешев да си ходи и пълна ревизия на тези 10 години. Говоря за икономическа ревизия. Защото не може да говорят, че създават работни места, или както казва премиерът Бойко Борисов, че той строи пътища и заводи. Извинявам се, ама той няма пари да построи пътища. Това са нашите пари, на данъкоплатците. Премиерът открива заводи, които са на частни бизнесмени, но пак казва: „Аз ги построих“. Хората вече не могат да понасят това говорене от първо лице. Обещава, че тук ще даде 20 милиона, там 50 милиона… Откъде ги взима тези пари, като има държавен бюджет, който трябва да бъде актуализиран? Защо трябва да си ходи това правителство? Хората, които са на протеста, знаят отговора. Не искат тоталитарно управление. Не може да се прикрие кражбата дори в Благоевград. Ние сме малък град и затова всичко се вижда. Не може най-скъпото саниране, с най-високата цена да бъде в Благоевград. В края на краищата пакетираха блокове, както Кристо Явашев, а трябваше да бъде по съвсем друга програма – с конструктивно обследване на сградите. Не може министърката на земеделието да ни учи как да крадем от европейските фондове! Да казва на земеделците: „Недейте говорете, че те ще чуят. Ще ни спрат парите”. Това е склоняване към престъпление. Срещу нея няма никакво действие на прокуратурата. Не е само тя.

Най-смешен ми е главният счетоводител на това правителство. Той е бездомник. И сега тия, дето сме тук, ще съберем по 50 стотинки да си купи една гарсониера. Ще турим една консервна кутия и ще събираме пари, понеже ме е жал за министъра, че няма къде да живее. Всъщност живее в два палата. Аз не знам кой лъже – Божков или Горанов. Щото аз не съм в прокуратурата. Но Божков казва, че е дал 60 милиона и има свидетел. Нека да го опровергаят.

Имаме министър на правосъдието, който е с прякор, и във Фейсбук го разбиват. Много е интересно, че сдружението на адвокатите в България, не само в Благоевград, искат оставката на главния прокурор. Хайде, тези, които не са юристи на площада, може да сгрешат. Но адвокатите това са учили. Говорят, че Бойко има три бухалки – едната НАП, другата прокуратурата, третата държавната администрация. Една молба да си подадеш, години ще изтекат, докато ти отговорят, щом не си от ГЕРБ. Навремето хората се молиха да почнат работа в цигарената фабрика и ходеха при определени лица, които решаваха назначенията – от портиера до зам. директора. Сега отиваш в оня офис на ГЕРБ – молиш се и ти дават работа.

– Докога ще е така?

– Няма да е много дълго време, защото тези хора на площадите няма да се съгласят, няма да отстъпят. Аз знам, че Благоевград навремето взриви Югозапада. И ние имаме голям принос нещата да се случат в България. Същото ще се получи и сега. Защото хората са дошли без никой да ги организира. Ето, аз дори не мога да видя тук някого от опозицията. Искам някой отгоре да ми отговори защо Обединените патриоти не са сред хората сега? Да се разберем дали те са патриоти, или патриотари. Защо се крият и са патерица на правителството? Другото нещо, което е втрещяващо – не може да събереш цялата полиция и жандармерия от страната и да я изсипеш в центъра на столицата. И какво си мислят, че ще изплашат майките с деца, младите хора, които работят в чужбина и са икономически независими?! Те са непримирими и искат да поставят новите основи на управлението на държавата. Защото за мое и ваше съжаление 30 години бяхме лъгани по най-безцеремонния начин. Заблуждаваха ни, че доходите ще се увеличават. Така се увеличиха, че най-ниската пенсия е 250 лв. Цял живот си работил, плащал си здравни осигуровки и  непрекъснато си доплащаш, когато отидеш на лекар.  Не е виновен министърът на здравеопазването. Той е един великолепен бюджетар, години наред е правил бюджета на държавата. Нарочно го сложиха там, за да понесе ударите. Не заслужава тази съдба. Това са игрите на правителството – да унищожи талантливите и да постави на тяхно място калинки. Колко бързо през тези години се сменяха хората и идваха други без експертиза… Предишният кмет на Благоевград бе избран с такава симпатия от града, но какво направи?  Един проект за площада, който струваше милиони. Навремето днешните управници дойдоха в Министерски съвет като „санкилотници“, т.е. безгащници, както наричат на френски бедняците. Как си построиха тези палати? Главният счетоводител на правителството – „бедняк“ с  два палата. Та Цецка ли не беше, Цветанов ли не беше… Кои не се въртяха около Бойко, само и само да вземат нещо от държавната хазна и лъгаха по телевизията.

– Кога преля чашата?

– Когато посегнаха на президентската институция. Аз не съм бил комунист. Но вуйчовците ми бяха. Навремето след промените тук имаше един идиот, който казваше така: „Какво значи да избесим 200 комунисти по стълбовете?”. И аз заявих на моите колеги от СДС: „Искам да започнете от моите вуйчовци, и двама са комунисти“. И тогава имаше идиоти, но бързо ги отделихме. Сега в момента машината е толкова добре смазана, че за да се наруши нейният ритъм, трябва всички хора да излязат и да кажат: „Искаме да се махнете, искаме избори“. Не става въпрос за служебно правителство, а да се махнат. Човекът затова е човек, да може са избира, да каже „да“ или „не“. По това се различаваме от животните.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *