ЛИЧНО МНЕНИЕ Благоевградският тенисист К. Анастасов събра в отворено писмо до Б. Борисов недообмислените забрани в наложения кризисен режим и предложи конкретни промени

Благоевградският треньор по тенис Калин Анастасов се опълчи на въведените от правителството ограничения за социални контакти и в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и Медицинския съвет към МС предложи редица промени, като ги обоснова с реалната ситуация в  страната.

За по-прегледно той е описал мерките, които трябва да се коригират, в точки и 2 раздела – медицински и икономически. Под т. 1 в откритото му писмо фигурира несправедливостта в момента цялата тежест от въведените извънредни мерки да се изнася от работниците в частния бизнес.

„Почти в цялата държава хората на щат в общинските и държавни структури ходят на работа, взимат си заплатите и източват бюджета. За тези хора няма изолация и правила, което е изключително несправедливо за останалите, които правят бюджета и са ограничени в изпълнението на задачите си. В момента хората от държавните и общински структури са най-големият риск, здравен и икономически, за обществото. Всички хора в държавата, които могат, трябва да започнат работа”, категоричен е Анастасов.

Сред другите му предложения са кризисният щаб да спре да ни залива с цифри на новозаболели, защото това стресира хората. Според Анастасов в Швеция например не се води никаква специална статистика за този нов вирус.

Влизащите в страната да се насочват към най-близките, специално формирани за целта центрове в страната, където да се тестват, а не да се проверяват на границите, така ще  се облекчи и нормализира границата и транспортът ще заработи максимално добре. Населените места пък, където има заразени, стриктно да се изолират от останалите селища, в които все още няма регистрирани случай, са други негови предложения.

Такова той има и за правените в момента изследвания. Настояването му е да се тестват с бързи тестове по един член от семейство във всички населени места, за да се очертае реалната картина на вирусоносителите, а специалните тестове да се правят само на тези, които показват признаци за заболяване.

Според Анастасов е задължително още сега да се създаде икономически експертен съвет от изявени икономисти, които, по подобие на Медицинския съвет, да следят обстановката в страната и света и да правят предложения на Министерския съвет с най-належащите действия, които да се предприемат в страната.
Под т. 6 фигурира и препоръката на треньора да се премахнат ограниченията, които пречат на хората да се разхождат и спортуват. „Каква е логиката хората да пътуват в обществен транспорт, да ходят на работа, а да не могат да спортуват и да се разхождат в парка? Или пък да го правят само с кучета!”, пита Анастасов. В тази връзка той е категоричен, че спортните клубове и бази трябва да започнат нормално да функционират, защото хората, които спортуват, са най-устойчиви на такива заболявания и с най-силна имунна система. Обездвижването им обаче вкарва и тях в рисковите групи.

Мисля, че предложението ми е конструктивно и максимално бързо ще допринесе за бързото нормализиране на България, убеден е Калин Анастасов. Според него задължение на всички е да търсят като него изход от ситуацията, а не само да седим пред телевизора и да критикуваме.

Писмото си К. Анастасов изпрати вчера сутринта до няколко институции, включително и до създадения преди дни Медицински съвет за борба с коронавируса, и по обяд получи отговор от председателя му проф. Коста Костов. В него професорът препоръчва на благоевградския тенисист веднага да изпрати писмото си и на мейла на пресцентъра на Министерския съвет.

Ваня Симеонова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. лекар

    ХАЙДЕ ХОЛАН !!!! СТИГА ВЕЧЕ ВСЯКАКВИ САМАЗВАН-ПОЗНАВАЧИ СА РЪСИЛИ АКЪЛ КАКВО ДА СЕ ПРАВИ !!! ИМА ЕКСПЕРТИ ЗА ТОВА И ТЕ В ЛИЦЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЩАБ СЕ СПРАВЯТ БРИЛЯНТНО !!! ПОДОБНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ХОРА С КАПАЦИТЕТ – КОМЕНТАР НА МАЧ ЛЕВСКИ – ЦСКА, ПО ДОБРЕ ДА МЪЛЧАТ И ДА СПАЗВАТ СТРИКНО НАЛОЖЕНИТЕ ПРАВИЛА !!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *