Ловец от Банско застреля крава, унищожила дръвчетата край вилата му

61-годишен ловец от Банско застреля крава, навлязла в овощната му градина в село Гостун и нанесла щети върху дръвчета и други земеделски култури. Нервите на мъжа не издържали, след като кравата за пореден ден навлязла в имота му и успяла да унищожи три овощни дръвчета ябълки. След около 30 минутни опити да я изгони собственикът на овощната градина грабнал пушката и прострелял животното в крака. По-късно кравата е умъртвена по препоръка на ветеринарен лекар, отзовал се на място.

По случая е образувано досъдебно производство, а 61-годишният Б. Воденичаров ще отговаря пред закона за простреляното животно. Жители на малкото селце обаче напълно оправдават действията му и дори са стартирали подписка в негова защита, която смятат да внесат в община Банско, Районна прокуратура – Разлог и РУ – Банско.

Гостунци разказаха, че всички са потърпевши от стадото на Драгов, което наброява над 100 животни. Те твърдят, че кравите са разпуснати из цялото село и не успяват да опазят посевите си от тях. Собственикът не е взел никакви мерки, за да държи животните си далеч от нивите и градините на хората, няма електропастир, който да ограничава движението им, и гостунци непрекъснато търпят загуби по земеделските си култури заради безотговорността му.

Всичко това бе потвърдено от кметския наместник на Гостун Илия Белев, който поясни, че инцидентът от петък си има своята предистория, а същия ден дори е имало комисия от община Банско, която е извършила проверка след сигнал на Воденичаров. При проверката е съставен и протокол за нанесените щети върху земеделските култури.

„Кравите постоянно влизат в овощната градина на Воденичаров. Той има вила в селото, посадил си е и други култури, но голяма част от овошките и насажденията са унищожени. Имотът е ограден, но кравите непрекъснато прескачат или събарят оградата и влизат. В четвъртък след поредната претърпяна щета собственикът беше подал сигнал в община Банско и още в петък дойдоха на проверка. Изготвен беше протокол за щетите. Малко след пет часа собственикът отново се обади, че кравите са в имота му и не може да ги изгони. Изпратих полския пазач, но докато пристигне на място, кравата беше простреляна. Явно на човека вече не са му издържали нервите, защото това е почти всеки ден”, каза селският управник Илия Белев. Той също призна, че собственикът на животните не предприема никакви мерки, и допълни, че цялото село се е надигнало срещу Драгов.

„Днес, като се прибрах от оперативка, полският пазач ми докладва, че кравите са унищожили 3 круши и 2 сливи в близост до кметството. Сигнализирах отново в общината, за да дойде комисия, и на въпросния господин ще му бъде съставен акт, защото това не може да продължава така. Кравите са из цялото село. Аз лично ги гоних в два поредни дни миналата седмица – в сряда и четвъртък. Изпражнения има навсякъде. Има един пастир, но той не може да се справи сам с толкова голямо стадо. Непрекъснато получавам оплаквания и хората са възмутени“, поясни още кметският наместник и каза, че жителите на селото са стартирали подписка в защита на Воденичаров и вече са събрани почти 100 подписа.

Осем овощни дръвчета от имота на Водиничаров са унищожени само това лято. Кравата е простреляна в левия крак и е била жива, но по препоръка на ветеринарния лекар, посетил мястото на инцидента, е умъртвена. Ловната пушка, с която животното е простреляно, е иззета от работещите по случая полицейски служители. При направената справка е установено, че оръжието е законно притежавано.

По случая е образувано досъдебно производство, а работата продължава.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *