Ловец от Сушица, се похвали с печалба от 100 000 лв., излезлият от затвора екскмет на Кочериново К. Катин призна: Опитвам се да започна нов живот

Над 700 ловци празнуваха заедно на традиционния събор в парк Бачиново, който организира всяка година ЛРД „Сокол-1911”. На поляните бяха наредени маси за всяка от 17-те ловни дружини в Благоевград и Симитли и специални бели шатри за гостите. Повечето от ловците бяха със семействата си, като всеки се бе постарал да донесе домати за салата и люта ракия за тонус. Основното меню беше телешки курбан, приготвен от три готвачки,  отделно от това димяха скари с мръвки. Един от най-старите ловци беше 83-годишният Владимир Воденичарски от село Сушица, председателят на 38-ма ловна дружинка. Макар и на тези години, още държи пушката и има точен мерник . Най-голямата му слука обаче дошла от лотарията, след като наскоро спечелил 100 000 лв.

„Вместо да давам пари за пиене, си купувам билетче. Печелил съм малки суми – до 50 лв., даже и днес ударих 10 лв., но за 100 000 лв. не съм си мечтал. Парите ще ги разпределя между двамата синове. Ще оставя малко и за мене да отида на екскурзия с някоя баба, за да видя свят“, майтапи се дядото късметлия. Животът му е преминал само в родното му село, където навремето бил тракторист и домакин. Сега като се видял с пари, може да отиде до Англия, където е семейството на големия му син Георги. Гордее се с внука си Владислав, който ръководи в Лондон строителството на държавен обект. Покрай ловната си страст се познава с бившия президент Георги Първанов.

„Интелигентен човек, като мине през Сушица, се спира да ни поздрави. Той има вила в село Брестово, не сме се засичили на лов, защото той  ходи в Дебелия рид, там районът е взет под аренда”, обяснява с усмивка авджията ветеран.

В дружинката на бай Владо е и лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пиринско Димитър Марчев, който е ловец от 30 години. Ловът станал хоби и за двамата му синове, които се запалили покрай него. Над 20 години ловен стаж е навъртял бившият областен председател на СДС – Благоевград Славчо Смилков, който работи в отдел „Жалби” на КЕВР в София. Той е довел на събора 5-годишния си внук Слави, който тича да развее знамето на 42-ра ловна дружинка в с. Горно Лешко. Това е дружинката на дядо му, чийто председател е бившият кмет на с. Бучино Христо Никовски, който е действащ инспектор в ИАРА. Най- големият трофей на Славчо Смилков е глиган с 22- см глиги, който обаче е уцелил в сатовчанското село Долен. Гост на неговата ловна дружинка е бившият кмет на Кочериново Костадин Катин, който преди 3 месеца излезе предсрочно от затвора.

„Опитвам се да започна нов живот след това, което преживях. Тук съм по покана на Сотката, бащата на жена ми”, обясни бившият син кмет на Кочериново, който е в компанията на съпругата си Силвана и дъщеричката им.

На съседната маса е дружинката на село Логодаж, в която членуват общинският съветник и хотелиер Румен Калайджиев и сегашният областен лидер на СДС в Пиринско Димитър Димитров, бивш областен управител на Благоевград. Той е „брат по оръжие“ заедно с шефа на „Напоителни системи“ Спас Лазаров-Паката, бивш кмет на селата Обел и Клисура, и пенсионираните служители на МВР – ексшефът на БОП Емил Секулов и бившият граничен полицай Йордан Чамишки. Ловци са и много действащи полицаи, в това число и зам. директорът на ОД на МВР – Благоевград Димитър Кръстев, който е в дружинката на село Лешко.

Сред ловците е Димитър Зрънчев, който е учител по образование, а на национални празници и исторически тържества гърми с бутафорни оръдия като участник и шеф на регионално ниво на клуб „Традиция“ . Той е в 46-та дружинка от с. Дъбрава, с председател Вальо Ризов, която наброява 130 ловци. Споделя философията, че мъжът е ловец по природа, и обича тръпката от преследването на целта, а не убиването на жертвата.

„Това е занимание, което възпитава страхотно чувство за колективизъм, което сплотява хората. Знаеш ли как се дели месото, ако имаш слука? На око. След това човекът, който разпределя порциите, се обръща с гръб и посочва – това на тебе, това на мене. На случаен подбор – на който каквото се падне, и така никой не се чувства ощетен. Най-ценното и важното в лова са взаимоотношенията”, обяснява бившият училищен директор Димитър Зрънчев.

Войвода без пушка е оксиморон, нещо като „дървено желязо“. Това е резонното обяснение , че сред ловците е и активистът на ВМРО – Благоевград Иван Балджиев, който е в дружинката на село Церово. Темата за Македония бе спомената в празничното слово на предсдателя на УС на ЛРД „Сокол-191”1 Иван Василев-Джери, по чиято покана гостуваха ловци от Щип, водени от председателя Методи Сичков.

„Дружбата между двата народа, които са един народ, я има отдавна. Съвсем скоро и ние ще подпишем договор между ловните сдружения за сътрудничество, каквото винаги е съществувало, защото няма какво да делим“, заяви Иван Василев, който е ръководител на 1460 ловци в ЛРД “Сокол-1911“.

„Около 600 са ловците в сдружението от Щип”, каза пред репортер на „Струма“ председателят Митко Сичков, който работи в службите.

Сред гостите бяха двамата зам. директори на ОД на МВР – Благоевград Димитър Кръстев и Георги Кьосев, шефът на КАТ Данаил Стоицов и на 1-во РУП Васил Джизов. На тяхната маса беше бившият шеф на РУП – Сандански и ГПУ- Петрич Петър Руйков, който сега е шеф на петричките ловци. За разлика от колега си Димитър Кръстев, шефът на „Охранителна полиция“ Георги Кьосев призна, че ловът не го влече, макар че неговият дядо от Мелник е бил голям авджия.

Санданските ловци бяха представени от Иван Вергов, известен като Ловния генерал заради безупречния си мерник.

С ловен нож в джоба на събора се появи частният съдебен изпълнител Георги Цеклеов, който се оказа ловец от голям калибър, след като ходи на африкански сафарита. Той беше в компанията на зам. кмета на Гоце Делчев Валери Сарандев, бившия областен управител на Благоевград, назначен от последното служебно правителство.

Сред видните гости бяха дългогодишният председател на националната ловна организация инж. Иван Петков, проф. Валери Стефанов,  Бойка Костадинова – гл. счетоводител на СЛРБ, която беше рожденичка, както и председатели на ловни сдружения от Петрич, Сандански, Разлог, Гоце Делчев, Самоков и Долна Митрополия.

Събитието бе уважено и от горски шефове, които са партньори на ловците, сред които бяха зам. дирекгорът на ЮЗДП Димитър Димитров и др.

Съборът бе открит с 3 химна – националния, на Европейския съюз и на благоевградските ловци, които бяха изслушани на крак от присъстващите. Знаков момент беше посрещането на знамената на 17-те ловни дружинки от сдружението, които бяха осветени от благоевградски свещеници.

Началото на празничната програма бе дадено от фолклорната група “Струмски славей”, съставена от ловци на 44-та ловна дружинка. След това се заредиха майсторски изпълнения на гостуващи музиканти, които вдигнаха настроението. Най- голям заряд внесе председателят на сдружението Иван Василев, който беше основен водещ и показа завидни умения като шоумен. С приятно чувство за хумор той пускаше шеги и закачки и излезе майсторски от ситуация, признавайки гаф с името на Симитли.

„На знамето на дружинката от Симитли е написано село, вместо град, за което се извиняваме. Станала е грешка, но аз предвещавам Симитли да стане областен град и нещата ще се оправят“, каза той. След това изкомандва всички председатели на дружинки да се хванат на мъжко хоро на песента „Кате, Кате…“ с думите: „ Който от председателите е куц, сакат и не може, да изпрати заместник!“, нареди и лично поведе хорото. След това къде на шега, къде наистина, нахока двамата певци да не ходят към масите, а да пеят пред естрадата.

„В противен случай си събирайте багажа и да ви няма!”, разлюти се ловният шеф от микрофона, което се прие с усмивка от хората. След това пък се прояви като певец и пя в дует с народната певица Румяна Попова, която беше гвоздеят на програмата. С лекота влизаше в ролята ту на водещ, ту на председател, който следеше под око организацията на тържеството.

Пълен ред бе въведен и при раздаването на курбана за здраве, като който бе раздаден от отговорниците на ловните дружинки. Иван Василев държеше да бъдат изпълнени най-популярните и обичани песни от македонския фолклорен репертоар и не пропусна специално да поздрави гостите от Щип.

Веселбата на ловците продължи до вечерта с много наздравици и малко пукотевица за адет, макар и от пиратки.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *