HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ловците в Кюстендилско останаха “на сухо” при първия излет, пъдпъдъкът е изчезнал заради сушата

Пъдпъдъкът изчезна от ловните полета в Кюстендилско, сигнализираха авджии след старта на сезона.
“Изобщо нищо не можахме да отстреляме, защото пернатия дивеч просто го няма. Обяснявам си го с проблемите в климата, ако щете дори, и тази епидемия от върховия корояд, която се разпространи по белия бор. Има и нещо друго, чешмата преди входа на кюстендилското село Драговищица е пресъхнала, а оттам течеше изворна вода. С изненада установих, че няма вода, след като спрях да си напълня шише, както винаги съм го правил. Апелирам да дойдат специалисти и да си направят цялостно проучване на тези аномалии в природата. Действително експерти на национално ниво прогнозираха за засушаванията, но все пак да видим какво се случва и тук, в нашия регион”, коментира запаленият ловец Стоян Димитров.
“Голяма тръпка са пернатите, но уви ние в първия уикенд нямахме слука за пъдпъдък, колеги казват, че е заради сушата, то много изворни чешми пресъхнаха. През последните години имаше много пъдпъдъци, но сега станаха кът. Предимно се срещаха в полските райони като Таваличево, Коняво, Граница, Радловци. Това е дивеч, който ти разпалва спортния хъс”, споделя друг ловджия.
“Действително не можахме да се похвалим с добър отстрел на пъдпъдък. Нещата са комплексни. Според мен основната причина е настъпилата суша. Вижте, че температурите достигнаха до 38-39 градуса. Не смятам, че птицата е избягала заради върховия корояд, който е по иглолистните дървета, пъдпъдъкът е по полето. Някои ловни дружинки като тази в Злогош успяха да отстрелят между 7-10 бройки от дивеча, но на други места, където са в ниското, като Граница и Багренци, стигнаха едва по 4. Ние пъдпъдък не разселваме. Той обаче си остава предпочитан за отсрел от ловците, а има и лечебни качества, освен че е вкусен и се смята за деликатес. Много майки търсят лой от пъдпъдък, тъй като 2-3 капки помага при заболяване на ушите”, коментира секретарят на Ловно-рибарско дружество “Елен” Венко Калинчев.
Дружеството от години е едно от най-големите, което разселва фазани. “Дори и сега сме заявили да ни доставят от Русе. Предвиждаме да разселим и яребици, около 300 бройки от Сливен, и много патици от Костенец”, допълва Калинчев.
120 ловци са новото попълнение в дружинките в Кюстендилско след издържан практически изпит по ловна стрелба в Кюстендил. Практическият изпит се състоя от две части – стрелба по бягащ железен заек и така наречената скийт стрелба по панички.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *