ЛОГИЧЕН ВЪПРОС! Жители на дупнишкото с. Джерман след скандала между Б. Борисов и шефа на АПИ: Щом за софийските села може без винетки, защо и за нас да не може?

След като вчера премиерът Бойко Борисов нахока  изпълнителния директор на АПИ Георги Терзийски и му нареди да ходи по селата в общините Нови Искър и Банкя и като глашатай да съобщи, че жителите им няма да купуват винетки, жители на дупнишкото село Джерман попитаха на редакционните телефони: „Щом за столичните квартали може, защо да не може и за нас? Селото ни се намира на 1 км от Дупница и плащаме винетки”.

В с. Джерман живеят около 900 души, голяма част от които пътуват ежедневно до Дупница на работа и се връщат. Минават по главен път Е-79, което налага собствениците на автомобили да си купуват винетки по 96 лв. годишно само за 1 км до града.

Пред “Струма” кметът на Джерман Ангел Цветков заяви: “Откакто въведоха тол таксите и тол автомобили, следят кой автомобил е без винетка, над 70 души от селото са платили глоба от по 70,00 лв. Някои са хващани по два пъти и са си плащали за това, че са без винетка. Селото ни е на 1 км от Дупница, но друг път няма до града”, обясни кметът.

Собствениците на автомобили и в малките села Дяково, Делян и Тополница, за които единствената връзка със света е главен път Е-79, също плащат винетки.

В тези села няма личен лекар, в някои от тях няма дори и хранителни магазини и често се налага на хората да пътуват до Дупница за лекарства, лекар, храна…

Селски кметове издадоха, че преди да се пуснат тол автомобилите, е имало договорка с КАТ в Дупница да не глобяват местни шофьори на автомобили без винетка. Сега обаче няма как да се скрият от тол системата.

По повод искането на жители на селата Джерман, Дяково, Делян и Тополница от община Дупница да се премахнат винетките по гл. път Е-79 от пресцентъра на общината заявиха: “Нека се запознаем официално с условията и какъв е или ще бъде редът, след което ще направим нашите предложения. Без официално да има постъпило такова намерение и да се поиска информация няма как да предприемаме каквото и да било по темата”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бай Хой

    Прави са, щом Боко позволява на селяндурите от Банкя да ездят без винетки до Софията, същото трябва да важи и за всички останали селяци в Българията!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *