Логодажките авджии отказаха да разобличат наглите бракониери, горският шеф К. Зашев отсече: Шест месеца без лов!

Забрана половин година да се ловува в ловностопанския район „Логодаж“ издаде директорът на Държавно горско стопанство – Благоевград Калин Зашев. Разпореждането е изпратено до Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ за известяване на ловците от 43-а дружинка, които го стопанисват.

Мотивът на горския шеф за крайната мярка е незаконният лов в района между селата Дренково и Лисия преди 2 седмици, сигнал, който вдигна на крак служители на териториалното поделение на ЮЗДП, служба КОС на полицията и специалиста по ловно стопанство в сдружение „Сокол 1911“. Въпреки заградителните действия и откритите паркирани наблизо три леки и три високопроходими автомобила, проверяващите не успяха да задържат нито един от нарушителите, нито откриха отстрелян дивеч, но намериха заметени с елхови клонки кървави следи.

По неофициална информация на мястото е имало отстреляни 2-3 диви прасета, които били изнесени през нощта, за да не се открият от проверяващите.

Още на следващата сутрин спешно бе свикано заседание на законодателната комисия към ловното сдружение и Комисията по ловно стопанство и в присъствието на председателя на 43-а ловна дружинка Сотир Стойков случаят бе разследван. Заседаващите взеха решение да не се издават разрешителни за лов в района на 43-а дружинка до изясняване на извършителите.

Председателят на ЛРС „Сокол 1911“ Иван Василев тогава не скри, че извършителите са хора, които са известни и в миналото, и сега, с груби нарушения на Закона за лова и устава, тъй като не им е за първи път да бракониерстват, и прогнозира, че  имената им ще се огласят при отстраняването им.

Авджиите от дружинката пък бяха задължени да се съберат на заседание и да предложат изход от ситуацията, като сами изключат от състава бракониерите. В протокола от сбирката им, която се е състояла миналата седмица, обаче авджиите от злополучната дружинка не са изкарали на показ имената на бракониерите и настояват да продължат да изпълняват задълженията си по охрана на дивеча и подхранването му през неблагоприятния зимен период.

Събранието апелира още компетентните органи за  толерантност към членовете, които нямат никакво отношение към предполагаемия незаконен лов, и да не възпрепятстват провеждането на малкото оставащи ловни излети до края на сезона. Основният мотив за решението на авджиите от 43-а дружинка е, че липсва достатъчно категорична информация за бракониерство, тъй като няма нито издадени актове, нито наказателни постановления.

В протокола от заседанието е отбелязано, че са присъствали 64 души, гласували единодушно, от ЛРД „Сокол 1911“ обаче подозират, че в залата не са били повече от 44 души. До края на седмицата предстои второ заседание на ловците от логодажката дружинка, на което ще присъства и председателят на сдружението Иван Василев. Ако на него се посочат бракониерите, забраната за ловуване може да се вдигне веднага.

Реално забраната за 6 м. се отнася само за около месец, тъй като груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч са разрешени до втората неделя на януари 2018 г. А и наказаните ловци се прехвърлиха да ловуват с други дружинки…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *