Топ теми

Логодажки баби шашнаха екип на БАН с гол делия, със зарастника от Д. Дряново, чесналото на Драглище и якорудска гаргалета попаднаха в кулинарната карта на България

Благоевградското с. Логодаж, Банско, Горно Драглище, Якоруда и Долно Дряново попаднаха в уникалната дигитална кулинарна карта, изработена от екип на БАН с ръководител доц. д-р Ана Кочева. Картата, която вчера бе активирана, прави връзка между характерните особености на българските диалекти и традиционни за съответния регион рецепти за ястия.

Кулинарната карта ще показва през филмчета технологията на приготвяне на съответната храна от местните хора, но не всички филми още са активирани.

На картата с. Логодаж присъства с 4 рецепти – чушки с урда, зелник, оризник и гол делия. Горно Драглище е включено с ялова баница и чеснало, Долно Дряново – със зарастник и кус-кус, а Банско фигурира с най-известните му рецепти капама и чомлек. В Якоруда рецептатата е за гаргалета – десерт, характерен само за този регион и наподобяващ грис халва, но с богата сиропирана заливка.   

При кликване върху гювечето на съответното населено място върху картата местните хора показват как се приготвя блюдото в автентична среда и на автентичния диалект.  

Специално в Логодаж проучването на местната кухня станало със съдействието на читалищната секретарка Дафинка Бойчева, която миналата година приела екипа изследователи и ги завела при най-приказливите и чевръсти баби в Логодаж.

„Жените ни са  много гостоприемни. Посрещали сме тук какви ли не европейци, две ирландки, които дойдоха да вземат опита на местните баби в изплитането на красиви дантели, а за учените от БАН отвориха още по-широко ръцете и сърцата си, защото много обичат да готвят”, сподели Бойчева. На тръгване самите изследователи признали, че рецептата за гол делия, която се прави с тиква, буквално им взела ума.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *