Локдаунът в Турция доведе до огромни опашки от коли по магистралите

Големи опашки от автомобили се образуваха по пътищата на Турция преди пълния локдаун, който влиза в сила тази вечер и ще продължи 17 дни, съобщава частната телевизия НТВ.

Пълната карантина ще обхване периода от 29 април до 17 май. Много граждани от големите градове на страната предпочетоха да прекарат локдауна при близките си по родните места или на вилите. Това предизвика огромни струпвания на гарите и летищата през последните дни.

Други решиха да избягат от градовете с автомобилите си. “Голямото преселение” от Истанбул започна вчера и продължи и в сутрешните часове днес, което предизвика интензивен трафик през изходите на града. Засилено е движението по редица магистрали в страната, а на места има дълги опашки от автомобили във всички ленти. В резултат на интензивния трафик и на някои пътно-транспортни произшествия в някои райони придвижването е почти спряло, посочва телевизията.

Турция реши да въведе най-строги мерки, за да се справи с тежката пандемична ситуация в страната. Пълният локдаун започва от 19.00 часа днес и ще продължи до 05.00 часа на 17 май. В продължение на трите седмици, които обхващат и празничните дни по случай Рамазан байрама, ще бъде в сила забрана за излизане навън. Гражданите ще могат да напускат дома си само при неотложна необходимост и да посещават най-близкия магазин, но без да ползват автомобил.

Търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците и на децата в детските градини. Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят, но ще могат да обслужват с храна за вкъщи. Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение, като превозните средства ще работят с половин капацитет. Служителите в обществения сектор ще работят на дистанционен режим.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *