Лондон обмисля признаване на палестинска държава

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство има готовност по-рано от предполагаемото официално да признае палестинска държава. Той каза това преди да се отправи на поредна обиколка в Близкия изток, предава БНР.

Лорд Камерън каза, че на палестинците трябва да се даде „политически хоризонт за насърчаване на мира в Близкия изток“. Той започва четвъртото си посещение в региона, откакто беше назначен за външен министър през ноември. Обединеното кралство носи отговорността да определи как би изглеждала палестинската държава, каза той на прием късно снощи в Уестминстър.

„На палестинския народ ще трябва да се покаже „необратим напредък“ към решение с две държави и когато това се случи, ние със съюзниците ще разгледаме въпроса за признаването на палестинска държава, включително в Обединените нации“, каза първият британски дипломат пред Съвета на консерваторите за Близкия изток.

Камерън намекна, че Великобритания може да даде официално дипломатическо признание на палестинска държава не като част от окончателно мирно споразумение, а по-рано, по време на самите преговори. Дейвид Камерън също така призова Израел да позволи повече хуманитарна помощ в Газа и каза, че е „нелепо“ жизненоважна британска и друга помощ да се връща обратно на границата.

Лорд Камерън каза, че последните 30 години са били история на провал за Израел, защото не е успял да обезпечи сигурност на своите граждани. Само чрез признаване на този провал, каза той, ще има мир и напредък.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *