Лондон отхвърли удължаване на Brexit през 2021 година

Британското правителство отхвърли удължаването на процеса на Брекзит до 2021 г. на фона на призивите за отлагане поради кризата с коронавируса и задънената улица в търговските преговори. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън и кметът на Лондон Садик Хан са сред онези, които призовават преходният период за Брекзит да се разшири след 31 декември.

От „Даунинг Стрийт”10 заявиха, че ще “проучат всеки маршрут” до сделка, но времето “е в дефицит”. Преговорите в Брюксел продължават, остават 10 дни, докато Великобритания приключи със спазването на правилата на ЕС. Обединеното кралство следва разпоредбите на ЕС, откакто напусна блока на 31 януари, но този „преходен период“ изтича на 31 декември, когато Великобритания излиза от вътрешния пазар и митническия съюз на ЕС.

Безизходицата в търговските преговори и проблемите на границите на Обединеното кралство заради кризата с COVID-19 доведоха до нови призиви към Обединеното кралство да преразгледат удължаването на преходния период, за да се даде повече време за сделка.

Говорителят на премиера обаче заяви, че Обединеното кралство продължава да “проучва всеки път към сделка, която е в съответствие с нашите принципи”. Той добави, че времето е ” много малко”.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че разпространението на нов вариант на COVID-19 “изисква нашето 100% внимание” и предположи, че би било “недобросъвестно” да усложняваме проблемите на Обединеното кралство, като не се съгласяваме на търговска сделка.

Кметът на Лондон лейбъристът Садик Хан също призова премиера да удължи срока, като заяви: “С бързото разпространение на вируса и нарастващото натоварване на болниците единственото нещо, върху което страната трябва да се концентрира, е борбата с вируса.”

Но лидерът на лейбъристите Киър Стармър отхвърли призивите за удължаване на преходния период, заявявайки, че “по-нататъшното туткане” заради Брекзит няма да помогне на страната. “Мисля, че би било далеч по-добре правителството да постигне сделка, било днес, утре или със сигурност следващата седмица,” каза той на събитие в Лондон. Правителството отдавна отхвърля каквото и да било удължаване на процеса на Брекзит, настоявайки, че краят на преходния период е определен в закона.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *