Лондон поиска връщането на Острова на жена на US дипломат, убила младеж на пътя

Британското правителство поиска вчера от американските власти да върнат във Великобритания жената на американски дипломат, причинила смърт при автомобилна катастрофа, предаде Франс прес.

Според телевизия “Скай нюз” заподозряната за станалата в края на август катастрофа се е позовала на дипломатическия си имунитет и се е върнала в Съединените щати. Британските власти изразиха недоволството си от решението на американските власти да приемат жената обратно в САЩ.

“Разговарях с посланика на Съединените щати, за да изразя пред него разочарованието на Великобритания по отношение на това решение”, заяви британският външен министър Доминик Рааб. В изявлението си Рааб изказва съболезнованията си на семейството на загиналия при катастрофата 19-годишен Хари Дън. Мотоциклетът на Дън е бил блъснат от автомобила на заподозряната на 27 август в Нортхемптъншир, Англия.

Местната полиция потвърждава, че 42-годишна американка, за която се смята, че е заподозряната по случая, е напуснала Великобритания, въпреки че преди това е заявила, че няма планове да го прави в близко бъдеще.

Полицията изследва всички възможности на дипломацията, с помощта на които разследването да продължи, заявиха полицейски служители.

“Не знаем как да започнем нашия траур. Ние нямаме нищо. Няма справедливост. Не разполагаме с нищо, което да ни утеши, дори не знаем дали тя изпитва угризения”, заяви пред “Скай нюз” майката на жертвата Шарлот Чарлс.

Бащата на Хари сподели пред телевизионните камери, че е отвратен и съкрушен. “Разгневен съм от факта, че някой може да направи това и после да се качи на самолета и да отлети”, каза той.

Американското посолство в Лондон поднесе съболезнованията си на семейството на жертвата и потвърди, че заподозряната е напуснала Великобритания.

Всеки случай, свързан с вдигането на имунитета на наши дипломати и членове на техните семейства в чужбина, се разглежда с голямо внимание и на високо ниво, заяви говорител на посолството. Той подчерта, че рядко се стига до вдигане на имунитета на американските дипломати.

“Отправяме цялото си съчувствие и най-искрените ни съболезнования към семейството на жертвата на тази трагична катастрофа”, каза още говорителят.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *