Лондон прави грандиозен парад за 70-годишното управление на кралицата

Гигантски марионетки, фантастични животни и циркови изпълнители ще бъдат в центъра на празненствата по случай 70-годишнината на престола на кралица Елизабет II, съобщиха организаторите днес.

На 5 юни следващата година трябва да се състои Платинен юбилей, който ще се отбележи с четиридневни тържества, включващи военен парад и църковни тържества, пише actualno.com.

Съпредседателят на организационния комитет Никълъс Колридж заяви, че очаква събитието да бъде “славен празник” на службата на монарха към страната и Общността.

Британското правителство вече обяви четиридневен празничен уикенд за отбелязване на управлението на най-дългогодишния монарх на Великобритания, която навърши 95 години по-рано тази година.

А след Covid Колридж каза, че това ще бъде “възможност страната да се появи обединена, подновена и подновена”.

Съпредседателят Майкъл Локет каза, че празненството ще разкаже за “време на бързи промени и несравним напредък”, откакто младата принцеса Елизабет става кралица през 1952 г.

За разлика от рядко населените улици в заключването, когато самата кралица беше принудена да се самоизолира в дома си в замъка Уиндзор, стотици хиляди се очаква да се присъединят към тържествата сега.

Представленията ще покажат следвоенната депресия през 50-те години, разтърсващите 60-те на рокендрола и откриването на космоса, след което присъединяването към Европа през 70-те години. То също така ще включва дигитализацията на финансовия център в Лондон през 80-те години на миналия век и технологичните промени от 90-те години до наши дни, както и поглед към бъдещето, особено необходимостта от справяне с изменението на климата.

„Нейно величество е нашата сила и наш пазител в добри времена, а понякога и в лоши времена, през поколения, общности и нации“, каза Локет.

Водещият на празненствата Ейдриън Евънс заяви пред репортери, че “експлозията на необикновен театър, танци, музика, карнавал и улично изкуство” ще бъде “исторически момент”.

Освен „монументални хералдически фигури“, отразяващи кралската история в продължение на 1000 години, парадът ще включва и „дракон“, по-голям от двуетажен автобус.

Друга марионетка, с кон, задвижван от 30 колоездачи, ще отбележи “най-радостните моменти” от брака на кралицата с принц Филип, който почина през април на 99 години.

Понита, състезателни коне и коргита – любимата порода кучета на кралицата – ще представляват „хумора и отличителните британски странности“ и нейната любов през целия ѝ живот към животните.

Събитието ще бъде финансирано частно от индивидуални и корпоративни дарители и се очаква да струва между 10 и 15 милиона британски лири, което според Колридж е в съответствие с предишни юбилеи, посветени на кралица Виктория.

Диамантеният юбилей на кралицата през 2012 г. бе белязан от речно шествие от 1000 лодки по река Темза – най-голямата флотилия от 350 години. В цялата страна също бяха запалени фенери и се проведе поп концерт с участия на изпълнители като членовете на на „Take That“ Гари Барлоу и Роби Уилямс, Кайли Миноуг, Елтън Джон и Ед Шийрън.

Нейният Златен юбилей 10 години по-рано също бе отбелязан с четиридневен уикенд с улични партита и друг поп концерт. Кралицата обиколи по този повод Великобритания, Ямайка, Нова Зеландия, Австралия и Канада. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *