ЛОША ГОДИНА! Дъжд и градушки съсипаха гроздето в Сандански, очакват цената да скочи над 2 лв. за килограм

Лоша година очакват лозарите заради дъждовете и градушката през месец  юли в Санданско. Шареното време не позволи на стопаните редовно да пръскат и мана порази лозята. Тези, които са пръскали със системни препарати, са запазили лозята, а тези с контактен препарат търпят загуби.

„Лозовите масиви в горната част на местността Могилата в Сандански са заразени със екскориоза”, заяви експертът Янко Георгиев, собственик на 10 декара лозя в местността Подината, в землището на Сандански. Той поясни, че дъждовете са попречили да се пръска през два дни.

„Макар и това да се случваше, нямаше да даде сто процентов резултат. Честите пръскания не бяха предприети и защото увеличава разходите на лозарите. Цената на едно пръскане е около 100 лева на декар. Най-сериозно от маната и частичните градушки са пострадали лозята в местностите  Подината и Могилата. Прогнозата за Катунския район – селата Хърсово, Враня, Голешево, Петрово и Яново, е добивът да падне средно с около 30-40 процента, на места и над 50, което неминуемо ще доведе до по-високи цени на гроздето тази година”, заяви Я. Георгиев.

Очакванията на лозарите са цената на килограм грозде от ранните сортове „Мискет отонел”, който се бере в края на месец август, „Супер ран Болгар“ и „Кардинал“ да е над 2.00 лев за килограм, което ще е прецедент за последните десет години. Преди година килограм десертно грозде се търгуваше за 1.20 лв. Очаква се и цената на най-масовите сортове в района – „Мелник”, „Мелнишки рубин”, „Мелник 55”, да скочи с около 50%, до 1.00  лв. Най-тежка от последните години за лозарите беше 2003 година, когато те не можаха да напълнят бъчвите си.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *