Лоша новина за цената на парното

Поевтиняване на парното не се очаква, въпреки предстоящото намаление на цената на природния газ от 1 октомври. Това прогнозира пред фокус енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него е възможно дори леко повишение на цената на парното отопление през предстоящия сезон.

„Напълно е възможно, защото България се подчинява на европейското законодателство, при което регламентите на Европа директно се прилагат, докато директивите се транспонират. Ние се подчиняваме на Регламент 459 от 2017 г., който ни задължава да имаме мрежов кодекс при получаването на газ по мрежите на „Булгартрансгаз“. Първо, много важно е да се заплаща капацитет и да се прави оценка на портфейла на потреблението на газ, при което се стимулира равномерното потребление през годината, а неравномерното потребление съответно се компенсира. На кратко казано този, който равномерно потребява газ, ще плаща по-малко от досега, а този, който неравномерно потребява, ще плаща повече“, обясни проф. Тасев.

Той отбеляза, че през следващото тримесечие цените на синьото гориво ще се задържат на нивата си от момента. Той обясни, че е възможно леко повишаване, което обаче няма да е осезаемо, тъй като след въвеждането на нов измерител, таксите мощност и енергия са синхронизирани с европейското законодателство.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *