Лошото време докара до финансов колапс хотелиери от Югозапада

„Лошото време провали туристическия сезон на Паничище тази година. Обилните дъждове, които валяха почти през цялото лято, изгониха и малкото останали туристи”. Това заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев след заседанието на ОбС, на което местните парламентаристи гласуваха да се опростят от неплатените такси и данъци – до 8000 лв. на юридически лица и до 2000 лв. на физически лица.

“Голяма част от длъжниците  на общината са хотелиери. Тази година много дъжд се изсипа и нямаше туристи, хотелите бяха почти празни. С всяка година туристите намаляват. Миналата зима пък нямаше достатъчно сняг, което още повече утежни сезона”, заяви Гелев.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертекчийски, съсобственик на три хотела на Паничище, заяви по повод изказването на кмета: “И зимният, и летният сезон бяха много слаби. Сега при започване на училище персоналът напусна. През лятото работиха студенти и ученици като сервитьори и бармани. Приходите тази година са минимални, колкото да платя на персонала, но данъците си вървят. Само за хотел “Магнолия” данъците и таксите за една година са 40 000 лв. Цялото село Овчарци, което е в рамките на общината, плаща за година 20 000 лв. данъци и такси. Като няма приходи, как да си платя данъка към общината? Изплатих колкото можах, но останаха още малко пари да доплащам. Такова е положението и при колегите, собственици на хотели и хижи на Паничище”, заяви Мертекчийски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *