Лошото време обостря симптомите на една от най-страшните болести

Ново изследване на американски учени установи, че лошото време може да доведе до едно от най-страшните съвременни заболявания.

Данните показали, че недостатъчната дневна светлина може да обостри симптомите на тази болест.

Проучването е проведено от експерти от университета в Бингхамтън, Ню Йорк.

В по-северните географски ширини, където облачните дни през годината са повече, а слънчевите дни – по-малко, обсесивното-компулсивно разстройство е по-широко разпространено.

Обсесивно-компулсивното разстройство е психично заболяване, при което у болните се появяват натрапчиви мисли, свързани с тревожност. Засегнатите от заболяването се опитват да се избавят от въпросните мисли с помощта на повтарящи се ритуални действия.

Учените изследвали данни за разпространението на обсесивно-компулсивното разстройство в различни региони и изяснили в кои географски ширини то е най-често срещаните географски ширини по-малкото количество слънчева светлина води до несъгласуваност на циркадните ритми с денонощния цикъл,  пише Zdrave.to. Това може да обостри симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство у пациентите и да увеличи риска от появата му у здрави хора.

Известно е, че засегнатите от обсесивно-компулсивно разстройство трудно заспиват и спят по-дълго, за да компенсират загубените часове сън. Подобни закъсняващи циркадни ритми обострят протичането на заболяването.

По мнението на учените, следващи изследвания ще допринесат да се разработят методи за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство чрез нормализиране на съня.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *