Лошото време удари производителите на зелена салата в Петричко и Санданско, изхвърлят реколтата заради смешна цена от 0,08 лв. за маруля

На цена от 0.25-0.35 лева на корен изкупуваха салата маруля директно от земеделски производител през вчерашния ден в селата Вълково, Струма, Лебница и Рибник в общините Сандански и Петрич. Според производителите цената е под себестойността на салатата. Връзка репичка се купува 0.35 лева, връзка кромид лук – 0.20 лева. Въпреки ниската цена прекупвачите отказват да се договарят заради липса на заявки от големите търговски борси и вериги магазини в София и останалите градове в страната. Някои от производителите са в паника от срива на цената на зеленчуците.

Преди дни производител от поречието на Струма в Санданско-Петрички регион е изкоренил насажденията си от зелен кромид заради обидно ниската цена на връзка от 0.08 лева, която му предлагат прекупвачите.

„Защо да продавам на цена, по-ниска от тази, която аз съм платил, за да отгледам разсада от семка? Ако работя на загуба, от 2000 връзки кромид ще спечеля около 160 лева, докато прекупвачите и търговските вериги ще си докарат от моя труд от 500 лв. 1000 лв. В големите вериги връзка кромид лук е 0.70 лева, на кооперативния пазар в Сандански е 0.50 лева. Къде е моята печалба”, пита риторично Илиян Стоянов от с. Рибник, община Петрич. Затова той решил да хвърли продукцията и да подготви оранжерията си за новата реколта от домат, краставица и пипер.

„Миналата година цената на корен маруля достигна рекордните 1.50 лева, връзка репички бе търгувана на цена от 0.60 лева, връзка кромид лук 0.45 лева. Това са цени, които ще останат в историята за земеделските производители”, спомни си с носталгия Георги Стоянов, един от първите зеленчукопроизводители в района. Според него причините за срива на ранната салата от маруля и репички е, че тази година заради високите зимни температури салатата се е развила по-рано, а търсенето на пазара е било по-ограничено, тъй като появата е съвпаднала с времето на туршиите и киселото зеле.

Поради огромното количество салати, които произвеждат в Санданско-Петрички регион, земеделските производители много трудно намират пазари. За срива е повлияло и лошото време през последната седмица – десетки прекупвачи са се отказали в снега да пътуват до столицата и другите градове.

„Това беше времето, когато салатата имаше цена и трябваше да се продава, но уви… – каза производителят Стефан Петров от с. Лебница. – Почти всички зеленчукопроизводители вече са в подготовка за втората реколта за тази година – червен и розов домат”, добави Ст. Петров. Той е собственик на 4 декара оранжерия. От тази година е пуснал и отопление, за да се предпази от студовете.

Зеленчукопроизводителите са в очакване на успешна втора реколта. Дали ще е така, ще стане известно в началото на май. Вчера на кооперативния пазар в Сандански салатата се търгуваше на цена от 0.50 лева на връзка, кромид лук 0.50 лева и ряпа на цена от 0.60 лева.

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *