ЛЪСНА СКАНДАЛ В ОИК – БЛАГОЕВГРАД! Председателката Елена Панчева „пропуснала” 2 г. да обяви пред ЦИК смъртта на един от членовете, всички решения НЕЗАКОННИ

С 4 гласа „за” и 5 гласа „против” Общинската избирателна комисия в Благоевград отказа да отстрани от поста благоевградския кмет Атанас Камбитов.

Предложението градоначалникът да остане да изпълнява задълженията си и да не се обръща внимание на сигнала, депозиран от общинската съветничка Злата Ризова, че в периода на управлението си Камбитов е бил една седмица собственик на капитала и управител на търговско дружество, бе подкрепено от 3-мата членове на комисията от ГЕРБ Елена Панчева, Биляна Петачка и Стоян Терзийски, Ирена Даутева от ББЦ и златния пръст на секретаря Вилислав Балев от ВМРО.

Тезата, че правомощията на Атанас Камбитов трябва да бъдат незабавно прекратени, подкрепиха с гласовете си Мария Стойнева и Йордан Симонски от БСП, реформаторката Милена Велкова и Кремка Станкова от АБВ.

От заседанието отсъстваше десетият член на ОИК – Благоевград Мехмед Вакльов от ДПС, който миналата година бе назначен на мястото на заминалия за Испания Радослав Кръстев.

Искането за отстраняването на Камбитов от кметския пост можеше да мине с гласовете на 2/3 от присъстващите, тоест с 6 гласа „за”.

Преди самото гласуване червената адвокатка Мария Стойнева обстойно и аргументирано разви тезата защо ОИК трябва да отстрани кмета на Благоевград – тъй като Агенцията по вписванията е потвърдила сигнала на Зл. Ризова, по време на мандата си Камбитов действително е бил собственик и управител на търговско дружество, и в този случай ЗМСМА е категоричен, че нарушение има. Колежката й от ГЕРБ Петачка се опита да опонира, че в крайна сметка никой не е видял подписа на Камбитов в документите за регистрацията на търговското дружество, което пък доведе до кратък открит урок от страна на Стойнева кой линк в регистрацията на Търговския регистър трябва да се отвори и как е невъзможно една фирмена регистрация да мине без парафа на участващите в управлението й. В хода на дебатите стана ясно още, че ден след сигнала на Зл. Ризова – на 18 април, кметът Ат. Камбитов е деподзирал в ОИК – Благоевград уверение, че е подал жалба в Окръжен съд – Благоевград за заличаване на обстоятелството, че някога неговото име е фигурирало в управлението на въпросното търговско дружество. Не е ясно какви доказателства ще представи градоначалникът пред съда в подкрепа на тезата му, че някой без негово знание го е вписал в управлението на фирмата. ОИК отбеляза, че това уведомление все пак е последващ ефект от жалбата на Ризова, както и че предстоящото търговско дело по никакъв начин не оневинява наличието на кметския подпис в регистрацията на дружеството, но в крайна сметка кметът бе оставен на поста.

Според мотивите за спасяването на кмета, изложени от ОИК – Благоевград в протокола от снощното заседание, „към настоящия момент сигналът на г-жа Ризова е без предмет, тъй като Атанас Камбитов не е управител на „Старт 2015“ ЕООД”.

Малко по-късно Зл. Ризова бе категорична, че ще обжалва решението на ОИК в Окръжен съд – Благоевград като незаконосъобразно. Оказва се, че от 1 година ОИК – Благоевград е с 10 членове, тъй като председателката Елена Панчева „пропуснала” да уведоми ЦИК, че през 2017 г. почина 11-ият член на комисията – Янко Иванов от „Атака”. Панчева е била длъжна веднага да информира ЦИК, че ОИК остава в непълен състав, след което по процедура централната комисия на свой ред трябва да информира лидера на „Атака” и той да предложи нов член на ОИК – Благоевград. С този пропуск теоретично всички решения на ОИК – Благоевград от смъртта на Иванов на 10 юли 2017 г. до момента са недействителни и на това основание всяко от тях може да падне в съда, разясниха юристи.

Справка в сайта на ОИК показва, че извън искането на Ризова, от юли 2017 г. до момента комисията е взела 4 решения, 3 от които са за прекратяване пълномощията на общинските съветници Илко Стоянов от „Глас народен”, Стефчо Гръчки и Васил Александров от Партия на зелените.

„С лъжи политика не се прави, това е поредният спукан балон на т.нар. опозиция”, коментира след решението на ОИК Атанас Камбитов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА


Б. Петачка от ГЕРБ /вляво/ и М. Стойнева от БСП дадоха доводите си за оставането на кмета и за свалянето му, накрая златният пръст на Вилислав Балев от ВМРО реши казуса в полза на градоначалника

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бай Хой

    Навсякъде по иерархичната стълбица подставени “калинки”, които безропотно изпълняват, какво им наредят “от горе” и треперят да не ги изхвърлят от топлите местенца, че ще умрат от глад поради некадърност, а мислещите и знаещи хора се изтикани в ъгъла, понеже имат собствено мнение и не са подлизурковци. И какъв прогрес очаквате тогава от такава държава?!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *